Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Arabische landen treuren om Arafat

11 nov 04

In veel landen in het Midden-Oosten is donderdag met treurnis gereageerd op de dood van de Palestijnse leider Yasser Arafat. Verscheidene Arabische landen kondigden drie dagen van nationale rouw af ter nagedachtenis aan de 75-jarige president, die in de nacht van woensdag op donderdag in een Frans ziekenhuis overleed.

Palestijnen in de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en in Libanon stroomden de straten op om massaal uiting te geven aan hun verdriet. Op verscheidene plaatsen schoten mensen in de lucht. In Palestijnse vluchtelingenkampen in Jordanië klonken koranteksten door luidsprekers. In Egypte, Libanon, Libië, Marokko, Tunesië en Jemen hebben de autoriteiten drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Verscheidene Arabische leiders prezen de verdiensten van Arafat, terwijl anderen zich meer op de vlakte hielden. "Arafat was de belichaming van het Palestijnse vraagstuk en zijn afwezigheid zal duidelijk worden gevoeld" aldus een zegsman van de Arabische Liga. Caïro prees Arafat met de woorden dat hij zijn volk "met moed had geleid''. De Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali noemde de Palestijnse leider een inspiratie voor zijn volk.

Libië heeft alle feestelijkheden voor het suikerfeest (id al-fitr, het einde van de vastenmaand ramadan) opgeschort. De Libische staatstelevisie meldde dat alle vlaggen op halfstok hangen en dat er geen programma's worden uitgezonden die het rouwproces kunnen schaden.

De Jemenitische president Ali Abdullah Salih liet een boodschap uitgaan. Daarin stond: "De dood van deze grootse strijder heeft de Palestijnse, de islamitische en de Arabische zaak van een van hun grootste leiders beroofd."

Libanon zei in een boodschap aan het Palestijnse volk dat het eenheid moet tonen. "We bieden onze condoleances aan aan de volken in de bezette gebieden en in de vluchtelingenkampen."

Het koningshuis van Jordanië heeft bevolen alle vlaggen voor 40 dagen halfstok te hangen. Ook liet het koningshuis een boodschap uitgaan. Arafat heeft zijn leven voor de rechtvaardige Palestijnse zaak en het recht op een eigen staat gegeven."

(Bron: ANP/RTR/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief