Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Remkes mag blijven van coalitie

12 nov 04

De VVD-fractie dringt niet aan op het vertrek van minister Remkes van Binnenlandse Zaken. Dat hebben twee leden van de VVD-fractie donderdagnacht gezegd na het debat over de moord op Theo van Gogh.

De VVD-fractie stelt dat Remkes met zijn optreden in het Tweede Kamer niet de schoonheidsprijs heeft verdiend, maar vindt het niet nodig dat hij aftreedt. Ook wat CDA en D66 betreft kan Remkes aanblijven.

Remkes zelf gaf donderdagnacht toe dat hij sterk heeft nagedacht over zijn eigen positie. Hij reageerde daarmee op de motie van wantrouwen die het onafhankelijke Kamerlid Wilders tegen hem heeft ingediend. Remkes' overwegingen kwamen onder meer voort uit het publicitaire beeld dat de afgelopen dagen over hem is ontstaan.

De bewindsman vindt dat hij een politieke opdracht heeft. "Die kun je geen handen en voeten geven als er twijfel blijft bestaan over het politieke vertrouwen dat je hebt." Dat zou volgens hem niet goed zijn voor het departement, voor de diensten en voor de geloofwaardigheid in de Nederlandse samenleving.

Voorarrest verlengd
De voorlopige hechtenis van Mohammed B. en vijf medeverdachten is met dertig dagen verlengd. Een zevende verdachte in het onderzoek naar de moord op Theo van Gogh wordt later voorgeleid bij de raadkamer.

Dat zei een woordvoerster van de rechtbank in Amsterdam vrijdag. De 26-jarige B. verblijft nog in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Hij raakte bij zijn aanhouding vorige week dinsdag gewond.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief