Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rumsfeld: strijd Fallujah gaat door

14 nov 04

Amerikaanse militairen hebben de controle over de Iraakse stad Fallujah overgenomen, maar de strijd is nog niet voorbij. Dat verklaarde de Amerikaanse minister Rumsfeld van Defensie bij een bezoek aan Panama-stad.

"In Fallujah zijn nog steeds verzetshaarden waar Iraakse rebellen actief zijn. Ik wil niet de suggestie wekken dat er niet meer wordt gevochten", zei Rumsfeld. Gisteren meldde de Iraakse veiligheidsadviseur Qassam Dawoud dat de Amerikaanse militaire actie in Fallujah zo goed als afgerond was. Rumsfeld wil zo ver niet gaan.

Een Amerikaanse commandant ter plaatse meldt dat de tegenstand sterk is verminderd. "Twee dagen geleden traden rebellen ons nog tegemoet om te vechten. De afgelopen nacht gingen ze er vandoor. Het lijkt erop dat we hun wil om te vechten hebben gebroken'', zei tankcommandant kapitein Bodisch.

Volgens Dawoud is de Jordaanse terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi uit de stad ontsnapt. De operatie om Fallujah te zuiveren van opstandelingen is al een week aan de gang. Volgens Dawoud zijn er duizend rebellen omgekomen, meest aanhangers van Saddam Hussein of al-Zarqawi. Circa 200 rebellen zijn gearresteerd.

Al-Zarqawi wordt door de Amerikanen en de Iraakse interim-regering verantwoordelijk gehouden voor het geweld en aanslagen in een groot aantal steden.

De Iraakse interim-premier Allawi zei gisteren te verwachten dat "de operatie vandaag of morgen zal eindigen". Maar er moeten volgens hem nog steeds een aantal rebellen die zich verbergen in de stad, worden uitgeschakeld. Er wordt vooral nog gevochten in het zuiden van Fallujah. Daar zijn gisteren zeker honderd opstandelingen gedood.

Intussen is een konvooi met hulpgoederen van de Rode Halve Maan aangekomen in de stad. Volgens de hulporganisatie hebben de inwoners de noodvoorraden hard nodig. Sinds het Amerikaanse leger met de operatie in Fallujah begon, is er geen eten en drinken de stad in gebracht. Tijdens het offensief zijn duizenden mensen de stad ontvlucht.

(Bron: Nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief