Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vrienden Van Gogh sturen open brief naar Donner

15 nov 04

Tientallen vrienden van de overleden filmmaker Theo van Gogh hebben maandag een open brief naar minister Donner van Justitie gestuurd. Hierin protesteren de cabaretiers, schrijvers en kunstenaars fel tegen zijn oproep om godslastering te vervolgen. Zij stellen dat columnisten, cabaretiers en andere kunstenaars hun mening, als Donner zijn zin krijgt, niet meer kunnen uiten. "Moeten mensen die religies en extreme uitwassen daarvan ridiculiseren en aan de kaak stellen nu behalve terroristen ook ambtenaren vrezen?"

De schrijvers van de brief stellen dat Donner hun grondrecht om te zeggen wat ze willen aantast. "Worden we daar wellicht nog in beschermd?", vragen zij zich sarcastisch af. "Of riskeert elke cabaretier, kunstenaar, schrijver, cineast of theatermaker die een ironisch of satirisch bedoelde grap maakt, die kwetsend of godslasterlijk kan worden opgevat, meteen een boete of een celstraf?" Zij stellen Donner in dat geval graag terug te zien in de rechtszaal.

De ondertekenaars dagen Donner uit duidelijkheid te scheppen over het begrip 'smalende godslasterlijkheid'. "Kunt u ons een definitie geven en dit toelichten met enkele voorbeelden? In warrige tijden als deze is niets zo belangrijk als helderheid en duidelijkheid", stellen ze.

De vrienden van Van Gogh vinden het niet verstandig "in een tijd waarin de vrijheid van meningsuiting een onvoorstelbare dreun heeft gehad, een onderscheid te maken tussen beledigde gelovigen en beledigde ongelovigen".Bovendien valt het de schrijvers erg slecht dat Donner niet openlijk de link durfde te leggen tussen zijn uitspraken en de moord op Theo van Gogh. "Met welke uitspraken van wie heeft uw oproep dan wel te maken? Graag met naam en toenaam. En kunt u aangeven welke uitspraken u in de toekomst zo vreest?"

De brief is onder anderen ondertekend door filmmakers Paula van der Oest, Eddy Terstall en Gijs van de Westelaken, columnisten Jan Mulder, Remco Campert, Theodor Holman, Midas Dekkers en Kader Abdolah, schrijvers Renate Dorrestein, Jan Wolkers, Tomas Ross, Kees van Beijnum, Ronald Giphart en Kees van Kooten, cabaretiers Hans Teeuwen, Theo Maassen, Erik van Muiswinkel en Jack Spijkerman, diskjockeys Claudia de Breij, Giel Beelen, Fred Siebelink en Ruud de Wild en de cynische stripfiguren Fokke & Sukke.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief