Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush wijst Rice aan als opvolger Powell

16 nov 04

Condoleezza Rice, de nationale veiligheidsadviseur van president Bush, volgt Colin Powell op als minister van Buitenlandse Zaken. Rice wordt op haar beurt opgevolgd door Stephen Hadley, haar huidige plaatsvervanger als veiligheidsadviseur. Dat meldden twee hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen maandag. Ook de Amerikaanse media speculeren daarop.

De 67-jarige Powell maakte maandag zijn aftreden als minister van Buitenlandse Zaken bekend. De buitenlandse politiek van Bush is volgens hem "agressief als het gaat om uitdagingen''. Hij ziet daarin geen rol voor zichzelf weggelegd. Bovendien heeft hij altijd gezegd maar een termijn te willen dienen. Maandag zei hij: ,,Ik zal de vier jaar die ik met president Bush werkte altijd koesteren, en de prachtige mannen en vrouwen op het departement. Ik vind dat we veel hebben bereikt.''

Rice, die zondag vijftig jaar werd, is een vertrouweling van ush en werd al getipt als dé kanshebber om Powell op te volgen. Ze wordt als meer 'agressief' gezien dan haar belangrijkste tegenkandidaat voor de ministerspost, de VN-ambassadeur John Danforth. De zeer ambitieuze en conservatieve Rice is een expert op het gebied van de voormalige Sovjet-Unie. Ze zou, na Madelein Albright, de tweede vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken worden en de eerste zwarte vrouw op de post.

Bush zal de nominatie van Rice waarschijnlijk dinsdag bekendmaken. De Amerikaanse Senaat moet dan nog akkoord gaan met haar benoeming. Tot die tijd blijft Powell in functie. Hadley kan als veiligheidsadviseur zonder goedkeuring van de Senaat worden benoemd.

Powell heeft het de afgelopen vier jaar allerminst gemakkelijk gehad. Geregeld lag de als gematigd te boek staande bewindsman in de clinch met haviken als vice-president Cheney en minister van Defensie Rumsfeld. Een duidelijke stempel kon de alom gerespecteerde oud-militair Powell niet drukken op het Amerikaanse buitenlandse beleid. Bush noemde hem ooit "een soldaat, een diplomaat, een staatsman en een groot vaderlander''.

Het aanstaande afscheid van Powell ontlokte warme woorden aan diverse politici in de wereld.Minister Bot van Buitenlandse Zaken zei dat zijn collega Powell een "icoon is van de Amerikaanse diplomatie''. In een opmerkelijk persoonlijke reactie liet Bot via zijn woordvoerder weten dat hij Powell "waardeert als mens, als minister en als diplomaat''.

De Britse premier Tony Blair omschreef Powell als een "opmerkelijke man die al lange tijd een goede vriend van Groot-Brittannië is''. Ook VN-topman Kofi Annan sprak lovende woorden.

Sinds de verkiezingen begin november hebben al zes van de vijftien ministers hun ontslag aangeboden. Na het vertrek van de ministers John Ashcroft en Donald Evans van Justitie en Handel vorige week, hebben zich behalve Powell drie collega's bij hen gevoegd: Rod Paige op Onderwijs, Spencer Abraham op Energie en Ann Veneman op Landbouw.

(Bron: ANP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief