Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Palestijnen onderzoeken dood Arafat

17 nov 04

De Palestijnen gaan de dood van hun voormalig leider Yasser Arafat onderzoeken. De Palestijnse Autoriteit liet woensdag weten een commissie in te stellen om helderheid te krijgen over de doodsoorzaak.

De minister van Volksgezondheid, Tibi, wordt voorzitter en gaat met een delegatie naar Frankrijk. Arafat (75) stierf vorige week in een militair hospitaal in Parijs, waar hij was opgenomen nadat hij ernstig ziek was geworden. De Palestijnse autoriteiten hadden Frankrijk eerder deze week om opheldering over de doodsoorzaak van Arafat gevraagd. Premier Ahmed Qurei stuurde daarover een brief aan de Franse regering.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Barnier verklaarde daarop dat de familie van Arafat geen informatie uit het medisch dossier van Arafat hoeft te verstrekken. Barnier wees erop dat medische dossiers volgens de Franse wet vertrouwelijk zijn. Veel Palestijnen denken nog altijd dat Arafat door Israël is vergiftigd.

Frankrijk verwees die lezing indirect naar de prullenbak. "Wanneer de artsen het geringste vermoeden hadden gekregen, hadden ze justitie ingeschakeld", aldus regeringswoordvoerder Copé. Jeruzalem zelf ontkent elke betrokkenheid bij de dood van Arafat.

De persoonlijke geneesheer van wijlen Arafat zei woensdag niet langer te geloven dat zijn vroegere baas is omgebracht door middel van gif. Achraf al-Kurdi verklaarde dat tegen de Spaanse krant El País. De arts eiste een week geleden nog een officieel onderzoek naar de doodsoorzaak van de Palestijnse leider en wilde dat er een autopsie werd uitgevoerd.

De Jordaniër, die ruim twintig jaar Arafats lijfarts was, zei te willen dat "het Palestijnse volk in alle transparantie kan vernemen wat de dood heeft veroorzaakt". Hij verklaarde argwaan te hebben gekregen door de afwezigheid van welke informatie dan ook over de gezondheid van Arafat sinds die op 29 oktober werd opgenomen in een ziekenhuis in Parijs. Hij voegde eraan toe dat Arafat bij kennis was toen die zijn hoofdkwartier in het Palestijnse Ramallah verliet.

Volgens de Franse krant Le Monde bezweek Arafat aan een relatief zeldzame afwijking van het stollingsmechanisme in zijn bloed. Le Monde baseerde zich op artsen die het medische dossier van de Palestijnse president kennen.

Volgens Le Monde leed de Palestijnse president aan diffuse intravasale stolling (DIC). Daarbij ontstaan op meerdere plaatsen in het lichaam kleine stollingen. Daardoor raakt de stollingscapaciteit van het bloed uitgeput, wat ernstige bloedingen tot gevolg kan hebben. DIC wordt doorgaans veroorzaakt door een andere ziekte, bijvoorbeeld een gezwel of een infectie.

(Bron: ANp/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief