Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Moslimscholieren Uden: angst en nachtmerries

18 nov 04

Ze zijn bang en ze hebben nachtmerries. De kinderen van de platgebrande islamitische basisschool Bedir hebben er niet van kunnen slapen. Circa veertig leerlingen maakten dat donderdag duidelijk tijdens een bezoek aan de Tweede Kamer.

"Twaalf jaar hebben we nooit problemen gehad met de mensen in Uden", lieten leerlingen, ouders en onderwijzers het parlement weten. "Wie doet zoiets?" riepen ze in een petitie uit. De kinderen boden de Kamerleden, inclusief Kamervoorziter Weisglas een rode roos aan. Weisglas vond dat de overheid de veiligheid van en in scholen moet garanderen. "En verder moeten we gewoon normaal met elkaar omgaan."

Het bezoek was een initiatief van het Tweede-Kamerlid Albayrak (PvdA). Achter gesloten deuren voerden de leerlingen een gesprek met verscheidene Kamerleden. De kinderen wilden onder meer weten of de dader van de brandstichting al is gepakt.

Ze waren blij met het bezoek dat premier Balkenende aan de afgebrande school had gebracht. Minister Van der Hoeven van Onderwijs beloofde de scholieren binnenkort in Uden langs te komen. Om publicitaire ophef te voorkomen, wilde ze een geheime afspraak met de school maken.

Albayrak liet na afloop van het bezoek weten ontroerd te zijn. "Ik heb vorige week de school bezocht in Uden en toen opperde iemand dat het goed zou zijn als de kinderen een keer naar de Tweede Kamer konden komen. Dat heb ik toen meteen geregeld." De kinderen stelden volgens de politica veel vragen over veiligheid. "Ze vroegen zich af of ze nog veilig waren en waarom juist hun school in brand werd gestoken."

"We hebben naar de kinderen geluisterd, dat zou vaker moeten gebeuren", aldus Albayrak. "Ik geloof dat met dit bezoek niet alle zorgen zijn weggenomen, maar misschien een beetje."

De ruim honderd leerlingen van de school kunnen dinsdag elders in Uden terecht. De gemeente heeft voor een vervangend schoolgebouw gezorgd. De Bedirschool brandde enige dagen dagen na de moord op filmmaker Theo van Gogh af. Op het gebouw waren leuzen aangebracht die verwezen naar de moord. De uitgebrande school is inmiddels gesloopt. Het nieuwe onderkomen wordt voorzien van extra voorzieningen om de veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen.
(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief