Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ook aanslag Cohen en Aboutaleb beraamd

18 nov 04

De moslimextremisten die worden verdacht van moordplannen op de Tweede Kamerleden Hirsi Ali en Wilders, hadden volgens het Openbaar Ministerie ook aanslagen op de Amsterdamse burgemeester Cohen en zijn wethouder Aboutaleb beraamd. Volgens advocaat W. Ausma van een van de verdachten, Jason W., blijkt dit uit de voorlopige aanklacht tegen zijn cliënt.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie wil hier niet op reageren. Ook de woordvoerders van de burgemeester en de wethouder geven geen commentaar.

Cohen en Aboutaleb worden wel sinds de moord op Van Gogh zwaar beveiligd. Voor de woning van Cohen staat onder meer een beveiligingshuisje van de politie. Aboutaleb woont vanwege bedreigingen aan zijn adres niet meer thuis. Ook Hirsi Ali en Wilders worden streng beveiligd.

De informatie over Cohen en Aboutaleb kwam aan het licht bij de voorgeleiding van de twee verdachten die vorige week woensdag na een lange belegering in het Haagse Laakkwartier werden aangehouden.

Ausma bevestigt dat de voorlopige aanklacht luidt: poging tot moord met een terroristische inslag op de Kamerleden Hirsi Ali en Wilders en op de Amsterdamse burgemeester Cohen en zijn wethouder Aboutaleb.

Daarnaast worden ze ook nog aangeklaagd voor de poging tot moord op leden van het arrestatieteam dat hem en zijn medeverdachte aanvankelijk woensdagochtend al wilde aanhouden. Tenslotte beschuldigt justitie de verdachten van deelname aan een criminele, terroristische organisatie.

De Nationale Recherche kwam vorige week woensdag in actie na een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) op de dinsdag daarvoor. Daarin werd melding van de moordplannen gemaakt.

Aan de uiteindelijke arrestatie in de Antheunisstraat op vorige week woensdag ging een mislukte poging daartoe vooraf van het eerder genoemde arrestatieteam. Dat team stuitte op gewelddadig verzet. Vier leden daarvan raakten gewond toen een handgranaat die naar hen was geworpen ontplofte. Daarna hebben aan het eind van die middag antiterreureenheden W. en zijn medeverdachte, Ismaël A. op dat adres aangehouden. W. raakte hierbij gewond.

Behalve de twee mannen in Den Haag hield de politie die woensdag ook vier andere terreurverdachten aan in Amsterdam en Amersfoort. De arrestaties houden verband met deze zaak en met het onderzoek naar de zogeheten Hofstadgroep. Onder de verdachten zit onder meer de 18-jarige Samir A., die vastzit voor het voorbereiden van aanslagen in Nederland.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief