Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Hirsi Ali veilig'

19 nov 04

Het bedreigde VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali "is veilig, dat is het belangrijkste". Dat antwoordde vrijdag vice-premier en VVD-voorman Zalm na de wekelijkse ministerraad op vragen over de langdurige afwezigheid van Hirsi Ali in de openbaarheid.

Volgens vrienden van Hirsi Ali wordt zij opzettelijk weggehouden uit de Kamer en zou zij monddood worden gemaakt. Dat bestreed Zalm. Volgens hem is het niet zo dat de Tweede Kamer of de beveiliging daarvan haar niet kan bewaken of het onmogelijk maakt haar werk te doen.

Het is volgens Zalm haar eigen keuze om weg te blijven. "Ik heb alle begrip dat zij niet zo'n behoefte heeft naar de Tweede Kamer te komen." Ook premier Balkenende wees er vrijdag op dat Hirsi Ali zelf de afweging maakt of ze weer in het openbaar optreedt. "De overheid doet er alles aan om haar maximaal te beveiligen. Honderd procent garanties kan ik echter niet geven."

Onder anderen schrijver Leon de Winter neemt de zaak hoog op. Met een andere vriend van Hirsi Ali, jurist en columnist Ellian, liet hij donderdag weten dat zij al bijna twee weken geen contact met haar hebben gehad, terwijl dat daarvoor bijna dagelijks was.

Ellian viel uit naar "krachten binnen de overheid" die Hirsi Ali weghouden. Ze was niet bij de crematie van Theo van Gogh met wie ze nauw bevriend was en die met haar de gewraakte film 'Submission' maakte. Hirsi Ali miste ook het Kamerdebat over de moord op Van Gogh.

Balkenende zei na afloop van de ministerraad het verwijt aan de overheid niet te kunnen plaatsen. "De overheid beschermt haar." Hij sprak opnieuw zijn afschuw uit over de dreigementen aan het adres van onder anderen Hirsi Ali en het Tweede-Kamerlid Wilders. Hij noemde het "onverteerbaar" dat het vrije woord door geweld en bedreiging wordt overvleugeld. "Het doet me pijn dat Hirsi Ali moet wegblijven."

Het VVD-Kamerlid heeft de premier onlangs gebeld. In dat gesprek is aan de orde gekomen welke personen ook bedreigd zouden kunnen worden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief