Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Doden door geweld in Irak

19 nov 04

Door een zelfmoordaanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vrijdag ten minste twee mensen om het leven gekomen. Negen anderen raakten gewond, aldus politiebronnen vrijdag. De aanslag met een autobom vond plaats toen vijf politiewagens kwamen langsrijden. Drie van de auto's brandden volledig uit.

In de buurt van de noordelijke stad Mosul mislukte een aanslag op een Amerikaans legerkonvooi. De autobom ging te laat af en veroorzaakte slechts materiële schade. Mosul is de laatste dagen het toneel van felle gevechten tussen opstandelingen en het Amerikaanse leger en Iraakse veiligheidstroepen.

Iraakse militairen gesteund door Amerikaanse militairen hebben na het vrijdagsgebed een soennitische moskee in Bagdad bestormd. Daardoor kwamen vier Irakezen om en werden negen mensen gewond. Zeventien mensen werden opgepakt.

De Abu Hanifa-moskee wordt gezien als een van de belangrijkste soennitische gebedshuizen van Irak en is verscheidene malen het doelwit geweest van Amerikaanse invallen.

In de noordelijke stad Kirkuk hebben het Amerikaanse en Iraakse leger vrijdag bij invallen 35 mensen gearresteerd. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij het plegen van aanslagen. Een Iraakse politieagent kwam in de buurt van Mosul om door een mortieraanval.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief