Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Duitse moslims demonstreren tegen terrorisme

21 nov 04

Duizenden moslims zijn zondag in de Duitse stad Keulen de straat opgegaan om tegen islamitisch geweld te demonstreren. De Turks-Islamitische Unie en andere vertegenwoordigingen van de Turkse gemeenschap in de Bondsrepubliek hadden tot de betoging opgeroepen.

De organisatoren rekenen op ongeveer 20.000 deelnemers, meldde de Duitse televisie zondagmiddag. Een stoet vertrok vanaf een moskee, een andere stoet vanaf de rooms-katholieke Dom. Ook regionale politici kondigden hun deelname aan, net als vertegenwoordigers van christelijke en joodse gemeentes.

De Duitse regeringsleider Schröder had zaterdag de moslims in Duitsland gemaand een grotere bereidheid tot integratie te tonen. Immigranten moeten zich duidelijk tot de Duitse rechtsorde en de Duitse democratische spelregels bekennen, aldus de sociaal-democraat. Gelet op de aanslagen van extremisten in Nederland kan een democratie "noch rechtsvrije ruimtes noch parallelle samenlevingen dulden", zei bondskanselier Schröder in Berlijn.

Tolerantie kan er in een democratie "slechts binnen duidelijk gedefinieerde grenzen" zijn. Op een partijconferentie in München riepen christen-democratische politici van de CSU alle islamitische burgers op zich sterker tegen islamitisch extremisme en terrorisme te keren. Toppolitici van de christen-democratische CDU willen dat de leerplicht voortaan ook voor kinderen met een islamitisch geloof wordt nageleefd.

De algemene leerplicht geldt voor iedereen die in Duitsland leeft, niet alleen voor christenen, benadrukte CDU-vice-voorzitter Schäuble in de krant Bild am Sonntag. Hij wil ook geen uitzondering meer voor het gymnastiekonderwijs. Schaüble haalde verder fel uit naar de gedwongen huwelijken van moslimmeisjes uit Duitsland.

De vrouwen worden door hun ouders voor korte tijd bijvoorbeeld naar Turkije gestuurd om daar te trouwen. Dergelijke praktijken zijn absoluut niet met het Duitse rechtssysteem verenigbaar, aldus de christen-democraat.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief