Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verkiezingen in Irak op 30 januari

21 nov 04

De Iraakse verkiezingen voor een overgangsparlement worden op 30 januari gehouden. Een woordvoerder van de instantie die is belast met de volksraadpleging, de Kiescommissie, heeft dit zondag bekendgemaakt.

Het overgangsparlement moet met name een nieuwe grondwet opstellen die in een referendum aan het volk zal worden voorgelegd. De verkiezingsplannen in Irak voorzien vervolgens eind volgend jaar in nieuwe parlementsverkiezingen voor een 'echt' parlement op basis van de grondwet.

De sjiitische meerderheid in het land staat erop dat de door de Amerikanen aangestelde autoriteiten in Bagdad zich aan het voorgestelde tijdschema voor verkiezingen houden. Veel soennieten willen uitstel omdat ze vooral in gebieden wonen waar nog steeds hevig wordt gevochten.

Schulden
Rusland heeft ingestemd met een internationaal plan om de enorme Iraakse schuldenlast voor 80 procent te schrappen. Dat meldde een Amerikaanse topfunctionaris zondag in Berlijn tijdens een conferentie van de twintig belangrijkste economische machten (G20).

Rusland, als erfgenaam van de Sovjetunie, is een van de grootste crediteuren van Irak. Irak heeft een schuld van 120 miljard dollar aan andere landen. Het heeft overigens ook aanzienlijke schulden bij particuliere instellingen. Het olierijke land heeft vermogens geleend onder meer om een oorlog te voeren tegen Iran. Een Poolse vrouw die in Irak door een militante groepering werd gegijzeld, is vrijgelaten.

Ontvoeringen
Tijdens een persconferentie in Warschau vertelde Teresa Borcz zaterdag dat haar ontvoerders haar goed hebben behandeld. Zij wilde niets over haar vrijlating zeggen. Borcz (54) is getrouwd met een Irakees en woonde al dertig jaar in Irak. Ze werd 27 oktober ontvoerd, toen ze haar huis in Bagdad verliet.

Haar ontvoerders eisten dat Polen zijn militairen uit Irak zou terugtrekken. Warschau verwierp deze eis. Borcz deed via een uitgezonden videoband twee keer een beroep op de Poolse regering om haar te helpen en de militairen terug te trekken. Ze was ontvoerd door de groep Abu Bakr Siddik Al-Salafia. Deze groepering eiste de vrijlating van alle Iraakse vrouwen die in Irak door de Amerikanen gevangen zouden worden gehouden.

Vier dagen geleden werd bekend dat de ontvoerde 59-jarige Britse hulpverleenster Margaret Hassan, die ook met een Irakees was getrouwd, vermoedelijk door haar gijzelnemers is gedood.

Contact
Osama Bin Laden en Abu Musab al-Zarqawi, de twee door de Verenigde Staten meest gezochte moslimextremisten, proberen contact met elkaar te leggen. Volgens generaal Lance Smith, de een na hoogste verantwoordelijke voor militaire operaties in het Midden-Oosten en Azië, is het "zeker" dat er pogingen zijn ondernomen. Waar dat op gebaseerd is, wilde Smith niet zeggen.

Geweld
Het afgelopen weekeinde vielen in Irak weer tal van slachtoffers bij aanslagen en schermutselingen. In Bagdad explodeerde zondag een autobom, toen een Amerikaans militair konvooi langsreed. Vier medewerkers van een Iraaks ministerie zijn doodgeschoten. In Samarra vielen bij schermutselingen twee doden.

In het noorden van Irak werden zondag twee Turkse vrachtwagenchauffeurs doodgeschoten. Ook zijn er weer lijken gevonden. In Mosul vonden de Amerikanen de stoffelijke overschotten van een tiental leden van de Iraakse Nationale Garde. In Latifiyah, ten zuiden van Bagdad, zijn dertig lijken in staat van ontbinding gevonden.

(Bron: ANP/Reuters/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief