Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Sharon mag Oost-Jeruzalem stemmen

22 nov 04

De Palestijnse inwoners van Oost-Jeruzalem mogen wat de Israëlische premier Sharon betreft hun stem uitbrengen voor de Palestijnse presidentsverkiezingen op 9 januari. Dat heeft het bureau van Sharon maandag gezegd.

Sharon vindt dat Palestijnen uit Oost-Jeruzalem, net als in het verleden, mogen stemmen voor de opvolging van de overleden president Yasser Arafat. Een definitief besluit valt echter pas na de behandeling van de kwestie in 'de geëigende fora", aldus het bureau. Israël beschouwt heel Jeruzalem als hoofdstad van Israël, terwijl de Palestijnen het oosten van de stad tot hoofdstad van hun staat willen maken.

Sharon gaf de verklaring uit, kort na een onderhoud in Jeruzalem met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell. Powell benadrukte maandag nog dat Palestijnen in Oost-Jeruzalem de gelegenheid moeten krijgen om te stemmen. De Amerikaanse bewindsman probeert, nu de Palestijnse president Arafat is overleden, het vredesproces tussen joden en arabieren weer op gang te krijgen.

Samen met zijn ambtgenoot Sylvan Shalom gaf Powell een persconferentie. Shalom zei dat Israël alles in het werk stelt om de verkiezingen op 9 januari voor een nieuwe Palestijnse president te vergemakkelijken. Aansluitend reist Powell naar Jericho op de Westelijke Jordaanoever voor een ontmoeting met het Palestijnse leiderschap.

De Israëlische krant Haaretz meldde maandag dat Israël met functionarissen van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties overleg voert over de toekomstige status van de gebieden op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook die Israël in het kader van een plan van Sharon wil verlaten. Volgens Haaretz zoekt Israël naar een "creatieve" formulering, waardoor het na de terugtocht uit de Gazastrook minder verantwoordelijkheid voor het gebied hoeft te dragen.

In de vredesakkoorden van Oslo van 1993 zijn de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever als een "territoriale eenheid" omschreven. Dat betekent dat volgens de akkkoorden bij een vertrek uit de Gazastrook nog geen sprake is van de beëindiging van de bezetting.

(Bron: ANP/AFP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief