Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fatah wil Abbas als president

22 nov 04

De Fatah-beweging heeft oud-premier Mahmoud Abbas voorgedragen als presidentskandidaat van de Palestijnen. Hij moet de overleden Yasser Arafat opvolgen.

De 69-jarige Abbas heeft Arafat al opgevolgd als leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Mocht hij ook gekozen worden als president, dan neemt hij twee van Arafats belangrijkste functies over.

Abbas was in 2003 premier. Hij hield het echter al na vier maanden voor gezien, omdat hij vond dat Arafat hem te weinig macht gaf.

De verkiezingen worden gehouden op 9 januari. Waarschijnlijk stelt ook de 45-jarige Fatah-leider Marwan Barghouti zich kandidaat. Hij geniet de steun van veel jonge Palestijnen, die zijn aangesloten bij de al-Aqsa Martelaren Brigades.

Barghouti zit momenteel een gevangenisstraf in Israël uit. Hij zou het brein zijn geweest achter Palestijnse aanslagen waarbij vijf mensen zijn omgekomen. Hij heeft vijfmaal levenslang plus nog eens veertig jaar voor moord gekregen. Israël is niet van plan hem vrij te laten.

De Amerikaanse regering hoopt dat Abbas de nieuwe president wordt. De Amerikanen denken dat hij de weg naar vredesonderhandelingen kan heropenen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief