Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kwartet wil meer bewegingsvrijheid Palestijnen

24 nov 04

De bedenkers van de routekaart naar vrede voor het Midden-Oosten hebben Israël dinsdag opgeroepen de reisbeperkingen voor Palestijnen in de aanloop naar de Palestijnse verkiezingen te versoepelen. Dat meldde secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties.

Hij sprak met de bedenkers van de routekaart. De besprekingen hadden plaats in de marge van de internationale conferentie over Irak in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh. Het kwartet bestaat uit de Verenigde Staten, de Verenigde Naties, de Europese Unie en Rusland. Anan zei dat de Palestijnen in de aanloop naar de verkiezingen van 9 januari moeten kunnen reizen, omdat ze anders geen goede campagne kunnen voeren.

Israël beschikt over een netwerk van controleposten voor Palestijnen die tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook reizen. Bovendien zijn rond Palestijnse steden wegversperringen aangelegd. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en Annan lieten weten dat de internationale gemeenschap de Palestijnen financieel moet steunen voor het organiseren van de verkiezingen. Annan zei dat dit niet alleen de verantwoordelijkheid van het kwartet is.

De Palestijnse presidentskandidaat Mahmoud Abbas houdt vast aan de eis dat Palestijnse vluchtelingen mogen terugkeren naar Israël. Abbas eert hiermee de rotsvaste overtuiging van wijlen Yasser Arafat. Abbas zei dit in een toespraak tot het Palestijnse parlement dinsdag.

De eis tot de terugkeer is altijd een struikelblok geweest bij de onderhandelingen over vrede tussen beide volkeren. De besprekingen van Camp David in 2000 mislukten mede dankzij de onwrikbare houding van Arafat omtrent dit punt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief