Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Abdul-Jabbar van de Ven: fundamentalistische jongerenimam

24 nov 04

Hij noemt Nederland 'de kanker', vond het Afghanistan van de Taliban het enige echte islamitische land ter wereld en roept openlijk op tot de jihad. 'Internetimam' Abdul-Jabbar van de Ven bekeerde zich op zijn veertiende verjaardag tot de islam en heeft veel aanhang, vooral onder jongeren.

"Want in het land van blinden is eenoog koning", zegt de geboren Brabander (27) in een interview in Trouw. De imams spreken vaak de Nederlandse taal niet, de taal van de jongeren, hij wel en "ik beheers de basiskennis die elke moslim hoort te kennen, maar omdat bijna niemand die heeft, wordt tegen mij opgekeken". Van de Ven zegt verder te weten welke excuses jongeren zichzelf maken om weg te blijven van de islam. "Ik was ook een vrije, Hollandse jongen, ik kon doen wat ik wilde. Ik kon in de coffeeshop zitten en pilsjes drinken en vriendinnen hebben."

Abdul-Jabbar adviseert zijn 'broeders en zusters' onder meer op de website al-islaam.com, waar ook circa twintig preken van hem te vinden zijn, en preekt in verschillende moskeeën. Ook is hij de drijvende kracht achter het tijdschrift Wij moslims, waarin openlijk wordt opgeroepen tot de jihad (heilige strijd tegen de vijanden van de islam).

De bekeerde Nederlander zou ook banden hebben met de radicale stichting Al Waqf Al Islam in Eindhoven, verbonden aan de beruchte Al Fourquaan-moskee, verdacht van het ronselen van jongeren voor de jihad. Zelf noemt Van de Ven zich geen imam, maar een student van de islam die een studie Midden-Oostenstudies volgt aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Voor 'Jilles', zoals hij vroeger heette, was de Golfoorlog aanleiding om op zijn veertiende verjaardag in Veghel een Turkse moskee binnen te gaan. Van de Ven zegt in een interview dat zijn gevoel van onbehagen al in de hoogste klassen van zijn katholieke basisschool was begonnen. Hij onderbrak zijn vwo om een jaar te studeren in Medina, Saoedi-Arabië, dat hij wel eens het Hollywood van de islam noemde. Later zegt hij over dat land dat het te slordig omgaat met de islam. "Al voer je 90 procent van de sharia (islamitische wetgeving) uit en 10 procent niet, dan ben je nog een ongelovige."

Zijn ouders dachten dat de bekering van hun zoon pubergedrag was, dat het wel over zou gaan. "Toen ze zagen dat het serieus was, was het te laat om er nog over te beginnen." Van de Ven is in beginsel niet negatief over Nederland. De sociale voorzieningen bijvoorbeeld zijn volgens hem rechtstreeks uit de islam en dat het hier zo schoon is ook. Maar Nederland is ook vrijzinnig. "Die billboards van Sloggi; op zo'n moment walg ik er echt van dat ik hier woon. Ik heb gewenst dat ik blind was."

Van de Ven is trots en begint te glunderen als men hem fundamentalist noemt. Over zijn vermeende oproep tot jihad zegt hij: "Wat deze koeffaar (ongelovigen) nog steeds niet schijnen te begrijpen is dat we het niet nodig hebben geronseld te worden. Als we het nieuws aanzetten, zien we al genoeg om vrijwillig iets te doen."

Over de John Walker, de Amerikaan die in Afghanistan vocht aan de zijde van de Taliban, zei hij in een paar jaar geleden in Trouw: "Ik hou van hem. Ik schaam me dat een jongen van twintig al zo ver is dat hij daar kan zijn, terwijl ik als oudere, ouder dan hij in ieder geval, nog niet op dat niveau ben. Je laat je vaderland, familie en geliefden achter. Voor de islam. Misschien ga je dood."

Van de Ven zegt wel steeds verder toe te groeien naar dat niveau. De moord op Van Gogh noemt hij in het Rotterdams Dagblad van 20 november onvermijdelijk. "Ik heb geen moment gerouwd om zijn dood. Ergens was ik wel blij, Van Gogh deed niets anders dan moslims tot in hun ziel beledigen." Van de Ven waarschuwt voor het 'circus', de brandstichtingen over en weer, dat nu ontstaan is. "Je merkt dat onze jeugd radicaliseert. Maar het echte gevaar zit niet bij de schreeuwers, maar bij diegenen waar je normaal niets van hoort of ziet. Inderdaad, zoals de jongens die nu zijn opgepakt."

De Brabander voelt zich sinds zijn bekering een vreemdeling, zegt hij in een interview. "De AIVD volgt mij, bekijkt mijn e-mail, luistert mijn telefoon af. Twee jaar geleden werd ik tijdens een vakantie in Indonesië op hun verzoek opgepakt en het land uitgezet." Nog erger vindt hij de dreigbrieven en e-mails en telefoontjes met teksten als: "We komen je vrouw opensnijden".

Van de Ven is getrouwd met een Nederlandse van Marokkaanse afkomst. Hij weet zeker dat hij Nederland binnenkort gaat verlaten. "Ik walg van de schijnheiligheid hier", zegt hij in Trouw.

Islamitische landen bestaan er volgens hem niet, alleen Afghanistan onder de Taliban. "De joden tellen misschien zes miljoen zielen en hebben een eigen staat. Moslims zijn met anderhalf miljard personen, maar hebben geen eigen staat. Zelfs in onze eigen landen zoals Algerije en Egypte worden we vervolgd." "Maar je hebt de keus tussen kanker en griep'', zegt hij over zijn besluit tot emigratie, "Nederland is de kanker."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief