Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Joesjtsjenko: tweede ronde overdoen

24 nov 04

Presidentskandidaat Joesjtsjenko verklaart bereid te zijn de tweede ronde van de Oekraïense presidentsverkiezingen over te doen. Dan wil hij wel dat de leden van de Centrale Kiescommissie worden vervangen.

Europees Commissievoorzitter Barroso heeft Oekraïne gevraagd de stembusuitslag te herzien. Als dat niet gebeurt kan dat "ernstige consequenties hebben voor onze relatie", zei hij in Brussel.

Eerder had EU-buitenlandcoördinator Solana een soortgelijke oproep gedaan. Solana zei te vrezen dat het tot bloedvergieten komt als de uitslag niet opnieuw wordt bekeken. De Duitse bondskanselier Schröder heeft gezegd ervan overtuigd te zijn dat er massaal fraude is gepleegd.

De Oekraïense oppositie maakte vanochtend bekend niet te gaan onderhandelen met premier Janoekovitsj en zijn regering over een oplossing voor de crisis. De oppositie wil alleen praten over een vreedzame machtsoverdracht door Koetsjma.

In Oekraïne is een grote chaos ontstaan na de verkiezingen van afgelopen zondag. Volgens de kiescommissie heeft Janoekovtsj de tweede ronde van de verkiezingen gewonnen, maar de pro-Westerse Joesjtsjenko wil daar niets van weten. Hij zegt dat er fraude is gepleegd.

Joesjtsjenko riep zijn aanhang eerder op te protesteren tegen de verkiezingsuitslag. Zo'n 200.000 betogers trokken dinsdagavond van het parlement in Kiev naar het presidentiële paleis. Ze omsingelden het gebouw en werden teruggedrongen door de oproerpolitie.

Dinsdagmiddag legde Joesjtsjenko voor zijn aanhangers symbolisch de presidentiële eed af. Hij had het parlement dinsdag gevraagd de verkiezingsuitslag te verwerpen, maar het vereiste aantal leden voor een quorum, 266, werd niet gehaald.

De huidige president Koetsjma sprak in een verklaring voor de televisie zijn afkeur uit over de protestdemonstraties in Kiev, maar zei ook dat er geen geweld zal worden gebruikt om de betoging de kop in te drukken.

In Nederland hebben zich zo'n dertig betogers verzameld bij de Oekraïense ambassade in Den Haag. Ze dragen teksten mee als "Handen thuis, Poetin!"

(Bron: Nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief