Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD gaat politiek leiderschap regelen

25 nov 04

De VVD krijgt na de volgende Tweede Kamerverkiezingen hoogstwaarschijnlijk een politiek leider. Deze titel kennen de liberalen officieel nog niet. Het hoofdbestuur van de partij wil nu op initiatief van de VVD-afdeling Ede regelen dat er een politiek leider wordt gekozen.

Binnen de partij bestaat die wens al langer. Veel VVD-leden vinden de huidige situatie met twee kapiteins op een schip, fractievoorzitter Van Aartsen in de Tweede Kamer en vice-premier Zalm in het kabinet, te onduidelijk. Zaterdag neemt het najaarscongres van de partij in Noordwijkerhout een besluit over het vastleggen van het politiek leiderschap.

Woensdagavond liet Van Aartsen in het tv-programma Barend & Van Dorp al weten voorstander te zijn van een politiek leider binnen de VVD. Hij heeft ook wel oren naar die functie. De fractievoorzitter betitelde de huidige situatie als "niet ideaal". In de tijd van VVD-coryfee Bolkestein leek de titel politiek leider wel te bestaan omdat hij zowel het fractievoorzitterschap als het lijsttrekkerschap in zich verenigde.

Van Aartsen en Zalm, lijsttrekker in 2003, zeiden steeds hun eigen verantwoordelijkheid te hebben en dat zo te willen houden tot aan de aanloop van de verkiezingen in 2007, als er een nieuwe lijsttrekker moet worden gekozen. Deze opstelling oogstte veel kritiek binnen de partij. Ook prominente liberalen als Tweede-Kamerlid Hirsi Ali gaven publiekelijk aan dat de huidige situatie de partij "verlamt".

Het VVD-hoofdbestuur deelt overigens niet de mening van de afdeling Ede dat de recente verkiezingsnederlagen te wijten zijn aan de onduidelijkheid rond het leiderschap. Ede wil vastleggen dat na de verkiezingen de fractievoorzitter in de Tweede Kamer automatisch de politiek leider is. Van Aartsen gaf op tv aan dat hij zaterdag het voorstel van Ede zal steunen.

Zalm steunt de motie-Ede eveneens, zei een medewerker van de bewindsman. De vice-premier heeft nog niet besloten of hij zich in 2007 ook beschikbaar stelt voor het partijleiderschap. VVD-bronnen verwachten wel dat ook minister van Defensie Kamp en staatssecretaris van Onderwijs Rutte in 2007 een gooi zullen doen naar het leiderschap van de VVD.

Kamp was in 2003 al in de race voor het fractievoorzitterschap, maar moest het toen afleggen tegen Van Aartsen. Rutte heeft zich eerder dit jaar geprofileerd als voorvechter van een meer sociaal-liberale koers voor de partij.

Uit een recente peiling van onderzoeksbureau Nipo onder VVD-kiezers bleek dat 83 procent wil dat er één politiek leider komt. Daarbij heeft volgens het onderzoek Zalm de beste papieren (49 procent), terwijl 16 procent vindt dat Van Aartsen de partij moet aanvoeren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief