Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Poetin feliciteert Janoekovitsj

25 nov 04

De Russische president Poetin heeft donderdag de Oekraïnse premier Viktor Janoekovitsj gefeliciteerd met zijn overwinning in de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag. Het volk van Oekraïne heeft voor de stabiliteit gekozen, volgens Poetin.

Dat berichtte het Kremlin donderdag. Poetin feliciteerde Janoekovitsj maandag al, maar hij krabbelde de volgende dag terug omdat de einduitslagen nog niet binnen waren. De oppositie in Oekraïne heeft de verkiezingen als frauduleus afgedaan en betoogt al dagen massaal tegen de regering.

Oppositieleider Viktor Joesjtsjenko claimt de verkiezingen te hebben gewonnen. De voormalige Poolse president Lech Walesa is donderdag naar Kiev gegaan om te proberen te bemiddelen tussen het kamp van Janoekovitsj en dat van Joesjtsjenko.

EU-leiders
Poetin vindt dat "alle problemen in de Oekraïne via de wet moeten worden opgelost". Dat zei hij donderdag tijdens een topontmoeting tussen Rusland en de EU, onder voorzitterschap van premier Balkenende in Den Haag.

Premier Balkenende noemt het resultaat van de presidentsverkiezingen in Oekraïne niet acceptabel. "De EU kan het resultaat van de verkiezingen niet accepteren zoals het er nu ligt." Hij concludeerde dit op basis van een rapport van waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Balkenende drong er ook op dat de Oekraïense autoriteiten alle klachten onderzoeken en de fouten herstellen. "De toekomst van Oekraïne moet in handen liggen van het Oekraïense volk. Niet de Europese Unie beslist, maar het Oekraïense volk zelf." Hij riep verder op tot dialoog.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief