Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Partijen Irak willen uitstel verkiezingen

27 nov 04

Tien partijen in Irak hebben gepleit voor uitstel van de verkiezingen, die op 30 januari gepland staan. De partijen willen zes maanden uitstel.

Onder de bezwaarmakende partijen zijn ook de politieke groepering van de voormalige presidentskandidaat Adnan Pachachi en de twee grootste Koerdische partijen.

Bij een overleg in het huis van Pachachi waren ook drie leden van de Iraakse overgangsregering aanwezig. Na het beraad tekenden de partijen een petitite.

Allawi
De vertegenwoordiger van de partij van premier Allawi was eveneens aanwezig bij de bijeenkomst. Volgens sommige media heeft die de petitie eveneens getekend, maar andere media ontkennen dat.

Vooral de grote Soennitische partijen hebben de afgelopen weken gepleit voor uitstel. Ze vrezen dat het voortdurende geweld in de Soennitische plaatsen een normale stembusgang onmogelijk zal maken.

Sjiitische groeperingen in het zuiden van het land zijn juist tegen uitstel. De Sjiieten maken de meerderheid van de Iraakse bevolking uit en willen meer politieke invloed.

Bush
De Amerikaanse president Bush heeft de wens uitgesproken dat de verkiezingen zoals gepland in januari doorgaan.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief