Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Het was makkelijk geweest Karadzic te pakken'

29 nov 04

Het was in de tijd na het einde van de oorlog in Bosnië (1992/95) makkelijk geweest Radovan Karadzic aan te houden, maar de politieke wil ontbrak. Dit zegt een voormalig medewerker van een geheime dienst van een Europees land die in die periode in Bosnië was gestationeerd, aldus het Franse persbureau AFP zondag.

"Wij hadden elke dag informatie over Karadzic. Wij filmden zijn verplaatsingen. Het zou makkelijk geweest zijn hem aan te houden, maar we kregen niet het groene licht om hem te pakken", aldus dezelfde bron. "Terwijl wij Karadzic konden arresteren, hield de commandant van SFOR, de Amerikaanse admiraal Leighton Smith, ons terug. Hij zei dat hij geen bevel had uit Washington voor een arrestatie."

De vroegere Bosnisch-Servische president Karadzic en zijn legerleider, generaal Ratko Mladic, zijn sinds 1995 aangeklaagd door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, onder meer wegens de massamoord van Srebrenica.

De Australiër Graham Blewitt, die van 1994 tot 2004 meer dan tien jaar plaastvervangend hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal is geweest, uitte in zijn afscheidsinterview met het ANP afgelopen lente ook al twijfels aan de politieke wil tot arrestatie van het tweetal.

SFOR, de door de NAVO geleide vredesmacht in Bosnië, zal donderdag het vaandel overdragen aan de door de EU geleide vredesmacht Eufor.

(Bron: AFP/ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief