Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vermogen woningcorporaties stijgt met 4 miljard euro

30 nov 04

Het vermogen van de woningbouwcorporaties is in 2003 fors gestegen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Fonds Volkshuisvesting. De vermogens-overmaat, het geld dat corporaties direct zouden kunnen investeren in stadsvernieuwing of nieuwe huizen, is gestegen met 4 miljard tot een bedrag van bijna 15 miljard euro. Nova maakte de cijfers dinsdagavond bekend.

Volgens directeur Jan van der Moolen van het Centraal Fonds Volkshuisvesting is de explosieve stijging vooral te danken aan de verkoop door de corporaties van bestaande woningen, het in de cijfers meetellen van de waarde van de grond die ze bezitten, en de lagere rente die moet worden betaald voor leningen.

Het fonds constateert dat de corporaties het afgelopen jaar bijna 14 duizend woningen hebben gebouwd, terwijl er was voorzien in de bouw van 21-duizend huizen.

Het VVD-kamerlid Jelleke Veenendaal reageert geschrokken op de stijging van het corporatie-vermogen. "Ik vind het schandalig dat corporaties met een maatschappelijke taak zo met hun geld omspringen. Uit deze nieuwe cijfers blijkt dat ze heel slecht met hun geld omgaan".

Veenendaal gaat in de kamer voorstellen om de corporaties vennootschapsbelasting te laten betalen. Dat zou per jaar 250 miljoen euro opleveren, en dat geld moet in de stadsvernieuwing worden gestoken, aldus Veenendaal. "Rijke corporaties moeten niet langer op hun geld gaan zitten, ze moeten gaan investeren".

De Woonbond, de landelijke belangenvereniging van huurders, is verbijsterd over de vermogensgroei. "Het is een schande dat er zoveel geld over is, terwijl er nog zoveel valt te investeren. Zo is er een tekort van 200-duizend sociale huurwoningen en is er nog veel achterstallig onderhoud", aldus René van Genugten van de Woonbond.

Van Genugten wijst verder op het besluit van minister Dekker van Volkshuisvesting, om vanaf 2006 bij een kwart van alle huurhuizen de huren vrij te laten. "De huren kunnen sky-high gaan groeien, terwijl er nauwelijks extra huizen worden gebouwd, en de kwaliteit van bestaande woningen achterblijft".

De koepel van woningcorporaties, Aedes, verklaart de stijging van het vermogen uit het uitblijven van grote nieuwbouwlocaties voor corporaties. "Corporaties willen bouwen, maar kunnen niet" zegt voorzitter Willem van Leeuwen.

Verder relativeert Van Leeuwen de hoogte van de overmaat. "Het corporatievermogen is, als je het verdeelt over het aantal woningen, zo'n 5800 euro per woning. Net genoeg om een keukenblokje en een verwarmingsketel te vervangen", aldus Van Leeuwen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief