Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Advocaat Mohammed B. bekritiseert foto Opsporing Verzocht

1 dec 04

De foto die het televisieprogramma Opsporing Verzocht maandagavond van Mohammed B. heeft getoond, geeft geen goed beeld van hoe deze man er op het moment van de moord op Theo van Gogh uitzag. Als het Openbaar Ministerie (OM) getuigen wil spreken die iets kunnen verklaren over hem, moeten ze op de televisie wel kunnen zien hoe hij er toen heeft uitgezien.

Dat was niet het geval, concludeerde de advocaat van Mohammed B., P. Plasman, dinsdag-avond in NOVA. "Mijn cliënt is brildragend en heeft die altijd op", stelde Plasman vast. Ook zou B. een muts hebben gedragen tijdens het plegen van het fatale misdrijf tegen Van Gogh. Op de foto die op televisie werd getoond, droeg B. geen bril en ook geen muts.

De raadsman probeerde maandag nog tevergeefs in een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam te voorkomen, dat zijn cliënt herkenbaar in beeld werd gebracht. De rechter gaf geen gehoor aan het verzoek. Een motivering van de beslissing is nog niet gegeven.

Justitie wil met de vertoning van de recente foto van Mohammed B. maandagavond antwoord krijgen op drie vragen. Justitie hoopt meer duidelijkheid te krijgen over de vraag hoe de verdachte op de dag van de moord van zijn woning in Amsterdam-West naar Oost is gegaan. Ook wil het onderzoeksteam weten met wie hij onderweg of op de plaats van de moord contact heeft gehad en of hij de route die Van Gogh van zijn huis naar werk aflegde, van tevoren in kaart heeft gebracht.

Nu het juiste beeld van B. niet is verspreid, kun je extra vraagtekens bij het nut van de publi-catie van de foto zetten, meent Plasman. Volgens hem had het OM zijn cliënt met bril en muts in beeld moeten brengen, om het door justitie gewenste resultaat te krijgen.

Het OM deelt de opvatting van Plasman niet. Volgens persofficier van justitie S. de Klerk verklaren getuigen van de moord op Theo van Gogh en de politiemensen die B. hebben aangehouden, dat de man geen bril op had toen hij de moord pleegde en later na een vuurgevecht werd gearresteerd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief