Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dekker onverstoorbaar in huurplannen

1 dec 04

Minister Dekker van Volkshuisvesting wil gewoon verder met haar huurplannen. Ze laat zich daarbij niet van de wijs brengen door de scherpe kritiek van de Tweede Kamer. Hervorming van het huurbeleid is volgens Dekker hard nodig en onderdeel van een groter pakket maatregelen voor een betere woningmarkt.

De huurplannen dulden dan ook niet het uitstel waar de Tweede Kamer op aanstuurt. De Kamerleden vrezen dat het nieuwe huurbeleid de woonkosten van met name de middeninkomens flink zal opdrijven. Ten opzichte van de eigenaren van koopwoningen zullen de huurders een onevenredig hoge prijs betalen voor de oplossing van de woningmarktproblemen, sputterde een ruime Kamermeerderheid inclusief regeringspartijen CDA en D66.

Dekker wimpelde de vrees en kritiek van de Kamer woensdag bij de behandeling van de VROM-begroting voor 2005 simpel weg. Volgens haar zit het huurbeleid in een "breed pakket" broodnodige plannen die het reilen en zeilen van de hele woningmarkt treffen. Uitstel is voor haar niet aan de orde. "Niets doen, alles bij het oude laten, is voor mij geen optie."

Voor een aantal Kamerleden stapte Dekker iets te eenvoudig over de kritiek van de fracties heen. "Wanneer wordt u nu eens wakker", verzuchtte Van Gent (GroenLinks). SP-Kamerlid Van Velzen betichtte de minister de Kamer te tracteren op een "voorlichtingsmiddag" voor het nieuwe huurbeleid. Kamerleden en minister liepen met de discussie vooruit op het daadwerkelijke debat over het nieuwe huurbeleid, dat in januari gehouden wordt.

De VVD-bewindsvrouw verwierp eveneens het voorstel van de liberalen om de miljardenvermogens van wooncorporaties te belasten. Het kabinet werkt inmiddels aan een gedeeltelijke vennootschapsbelastingplicht omdat het huidige systeem voor de corporaties niet aan de Europese eisen dreigt te voldoen.

Dekker waarschuwde ook dat het VVD-voorstel kan leiden tot een verdere toename van "ondoelmatige bestedingen" om de winst te drukken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief