Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Prins Bernhard overleden

1 dec 04

Prins Bernhard is woensdagavond op 93-jarige leeftijd overleden in het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. De prins overleed om 18.50 uur in het bijzijn van koningin Beatrix en andere familieleden.

Het stoffelijk overschot van de prins is overgebracht naar Paleis Soestdijk. Daar woonde Bernhard sinds zijn huwelijk met prinses Juliana, die in maart overleed. Hij zal in het paleis blijven tot de overbrenging naar Paleis Noordeinde in Den Haag. Het publiek kan daar vermoedelijk afscheid nemen.

Woensdagmiddag even voor 17.00 uur werd de prins met spoed opgenomen in het UMC omdat hij verhevigd last kreeg van zijn aandoeningen. Deze waren niet goed te behandelen op Soestdijk. In het ziekenhuis is, in overleg met de prins, afgezien van het nemen van verdere maatregelen. De wens van prins Bernhard is gerespecteerd, zo liet de Rijksvoorlichtingsdienst woensdagavond weten. Voor zover bekend had hij thuis willen sterven.

De prins had last van kortademigheid door het vocht in zijn borstholte, veroorzaakt door uitzaaiingen van een kwaadaardige tumor. Hij had ook een tumor in zijn darmen die flinke klachten veroorzaakten. Maandag liet de RVD weten dat de conditie van de prins geleidelijk achteruit ging.

De afgelopen dagen ontving de prins veel familiebezoek. Koningin Beatrix kwam dinsdag langs bij haar vader. Prinses Margriet bracht woensdag voor de derde opeenvolgende dag een bezoek. Ook kroonprins Willem-Alexander bezocht prins Bernhard woensdag kort voor de uitreiking van de Prins Claus Prijs in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Direct na het overlijden van de prins verzamelden ongeveer honderd mensen zich bij Paleis Soestdijk om hun medeleven te tonen. Veel mensen hebben bloemen neergelegd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief