Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland rouwt na dood prins

2 dec 04

Na de dood van prins Bernhard staat Nederland in het teken van rouw. Tienduizenden mensen hebben al boodschappen achtergelaten op een van de vele condoleanceregisters op internet en in stadhuizen. Bij alle overheidsgebouwen blijft de Nederlandse vlag halfstok hangen tot en met zaterdag 11 december. Op die dag hebben de uitvaartdienst en de bijzetting van het lichaam van de prins plaats in de koninklijke grafkelder onder de Nieuwe Kerk in Delft.

In verband met de dood van prins Bernhard heeft de rijksoverheid alle officiële feestelijkheden afgelast totdat de uitvaartdienst en de bijzetting zijn afgerond. Bij andere evenementen neemt de overheid gepaste soberheid in acht. Dat geldt ook voor veel lagere overheden en instellingen.

De standaard op Paleis Soestdijk, waar prins Bernhard na zijn overlijden weer is teruggekeerd, is voorzien van een zwarte wimpel. Het is nu de standaard van de koningin, niet die van hemzelf, die er sinds het overlijden van koningin Juliana wapperde. De prins woonde sinds 1937, toen hij trouwde met prinses Juliana, op het paleis. Hun vier dochters groeiden er op.

Het was donderdag rustig bij paleis Soestdijk. Enkele tientallen mensen kwamen langs, onder meer met witte anjers en andere bloemen. In de avond werden ook kaarsjes neergezet.

Naast 'gewone' Nederlanders hebben leden van andere Europese vorstenhuizen, politici, bestuurders, officiële instanties, organisaties en instellingen blijk gegeven van treurnis en medeleven met de nabestaanden van de prins.

Prins Bernhard had dinsdagmorgen om 9.15 uur nog met een oude makker uit de jaren '40 gebeld. Hij feliciteerde Arie Korporaal uit Den Bosch volgens diens zeggen met zijn 89e verjaardag. "Hij klonk prima, opgewekt en zijn stem was duidelijk", aldus Korporaal, die in 1945 transportofficier was in de staf van de prins. "Hij zei: 'Hallo Arie, gefeliciteerd. Komt je familie nog?' Hij vroeg ook hoe het met me ging, mijn vrouw is pas overleden. Hij zei ook: 'Je hoeft je over mij niet ongerust te maken. Ik ga heen en heb er vrede mee'", zei Korporaal donderdag.

De prins overleed woensdagavond op 93-jarige leeftijd in het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht, in het bijzijn van koningin Beatrix en andere familieleden. De prins had last van kortademigheid door het vocht in zijn borstholte, veroorzaakt door uitzaaiingen van een kwaadaardige tumor. Hij had ook een gezwel in zijn darmen dat flinke klachten veroorzaakte.

In de late namiddag werd de prins met spoed opgenomen in het UMC omdat hij verhevigd last kreeg van zijn aandoeningen. Deze waren niet goed te behandelen op Soestdijk. In het ziekenhuis is, in overleg met de prins, afgezien van het nemen van verdere maatregelen. Voor zover bekend had hij thuis willen sterven. Het stoffelijk overschot van prins Bernhard werd in de loop van de avond overgebracht naar Paleis Soestdijk.

De nieuwsuitzendingen naar aanleiding van de dood van de prins trokken woensdagavond grote belangstelling. Volgens de Stichting KijkOnderzoek keken er ruim 6,5 miljoen mensen naar de extra uitzendingen bij de publieke en commerciële omroepen.

Prins Bernhard ligt tot zondag opgebaard in paleis Soestdijk. Zijn lichaam wordt in tegenstelling tot die van koningin Juliana en prins Claus niet gebalsemd. Prins Bernhard wilde dat niet. Hij wordt bijgezet in het uniform van generaal-vlieger van de Koninklijke Luchtmacht.

Het stoffelijk overschot van de prins wordt zondag vanaf 12.00 uur overgebracht naar Paleis Noordeinde in Den Haag. Daar blijft het lichaam van de prins opgebaard tot de dag van de uitvaart.

Hoogwaardigheidsbekleders en 'gewone' Nederlanders kunnen in paleis Noordeinde respectievelijk maandag en dinsdag tot en met donderdag (tussen 9.00 en 23.00 uur) afscheid nemen van de prins, zoals dat eerder ook al gebeurde na de dood van prins Claus en prinses Juliana.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief