Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eerste fase biedingen op voetbalrechten afgerond

2 dec 04

De eerste fase van de strijd om de voetbalrechten is woensdag afgerond. Alle ge‹nteresseerde partijen hebben inmiddels een bod op het door hen gewenste pakket uitgebracht. Grote afwezige in het biedingsspektakel is SBS, dat wegens financiële motieven afziet van een bod op de rechten.

De NOS heeft wel een bieding gedaan, maar stelt daaraan strikte voorwaarden. Volgens H. Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur Publieke Omroep, heeft de NOS een "geconditioneerd" bod gedaan. De omroep wil dat bij aankoop van de rechten strikte journalistieke en commerciële onafhankelijkheid is gegarandeerd.

De Eredivisie CV (ECV) verdeelt de rechten op basis van een zogenoemd tenderdocument waarin verschillende voorwaarden zijn opgesomd. Deze tender sloot woensdag om 17.00 uur. In het document staat onder meer dat een koper de beelden op bepaalde tijdstippen moet uitzenden, dat in het programma voetbal (en dus geen andere sport) centraal moet staan en dat allerlei reclames rondom de uitzendingen moeten worden uitgezonden.

Een deel van die reclameopbrengsten gaat naar de ECV in plaats van de zender. NOS Studio Sport heeft naar aanleiding van de tender ongeveer 130 vragen gesteld aan de ECV, maar daar geen bevredigend antwoord op gehad. Daarom ligt er nu een geconditioneerd bod.

"Er moet eerst volstrekte helderheid komen", aldus Bruins Slot. "Wat wij willen kopen zijn uitzendrechten. Wij geven aan de ECV geen zendtijd cadeau met nog eens reclamegeld toe. Ik vind het de taak van Publieke Omroep om deze voorwaarden te stellen, hopelijk komt hierdoor een maatschappelijk debat op gang."

SBS (SBS6/Net5 en Veronica) heeft in tegenstelling tot eerdere berichten niet geboden op de tv-rechten van het eredivisievoetbal. Dat heeft een SBS-woordvoerder woensdag gezegd. SBS biedt niet, omdat de tv-makers verwachten dat de bedragen die geboden worden door de diverse partijen zo hoog zijn, dat die niet terug te verdienen zijn via reclamespotjes.

Naast het geconditioneerde bod van de NOS heeft ook de nieuwe zender van mediaondernemer John de Mol interesse. Ook RTL doet mee in de dans om de voetbalrechten. Een woordvoerder bevestigde woensdag dat RTL Nederland (RTL 4, RTL 5 en Yorin) een bod heeft gedaan op een of meerdere beschikbare pakketten, maar wil uit strategisch oogpunt niet zeggen om welk deel het gaat. Volgens betrouwbare bronnen zou het gaan om de tweede rechten van de samenvattingen en de liverechten van de vrijdagwedstrijd.

Een nieuwe speler op de markt van de televisierechten is het telecommunicatiebedrijf Versatel. Zij hebben geld over voor de rechten van het rechtstreeks uitzenden van eredivisievoetbal via betaaltelevisie. Versatel, dat onlangs voor 25 procent werd overgenomen door John de Mol, wil de wedstrijden via een breedbandverbinding aanbieden. In de toekomst is het mogelijk om via zo'n verbinding ook televisiebeelden binnen te halen.

Versatel noemt dat 'triple play-diensten'. Via een kastje in de huiskamer kan dan getelefoneerd worden, televisie gekeken en kunnen gegadigden gebruik maken van internet. De Mol is zelf de belangrijkste kandidaat om de samenvattingen van de eredivisie te bemachtigen. Hij wil het voetbal gebruiken om zijn nieuw op te starten familiezender goed in de markt te zetten.

De rechten voor de rechtstreekse wedstrijden zijn nu nog in handen van Canal+. Ook de betaalzender heeft, samen met UPC, dat Canal+ onlangs gedeeltelijk overnam, geboden op de rechten van het livevoetbal. De ECV wilde woensdag niet reageren op alle aanbiedingen en het bod onder voorwaarde van de NOS. "Wij geven pas op 22 december commentaar", aldus Chris Woerts, commercieel directeur van het overkoepelende orgaan van eredivisieclubs.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief