Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

President Koetsjma wil hele verkiezingen overdoen

2 dec 04

De vertrekkende president Leonid Koetsjma van Oekraïne neemt alleen genoegen met hele nieuwe presidentsverkiezingen. Hij verklaarde zich donderdag bereid de procedure om die te houden te versnellen. Alleen de tweede ronde overdoen, keurt hij af.

Bij terugkomst van zijn bezoek aan Moskou zei Koetsjma tegen de ministers dat nieuwe verkiezingen kunnen worden gehouden zodra het parlement grondwetswijzigingen heeft goedgekeurd. Die moeten de macht van de president verkleinen en die van de regering en het parlement vergroten. "Als we een goede wettelijke structuur kunnen vinden, ben ik bereid de mogelijkheid te bestuderen om de verkiezingen op een kortere termijn te houden dan in de wet is vastgelegd", zei hij.

In dat geval zal hij ook de regering-Janoekovitsj ontslaan. "We hebben dringend politieke hervormingen nodig", zei Koetsjma. "Het belangrijkste voor Oekraïne is nu een functionerende regering te hebben." Het parlement ontsloeg de regering van premier Janoekovitsj woensdag, maar dat heeft pas effect als de president het ontslag bekrachtigt.

De Poolse president Aleksander Kwasniewski, een van de bemiddelaars in de politieke crisis van Oekraïne, sprak zich er donderdag juist voor uit alleen de tweede ronde over te doen.

"Mijn mening is eenvoudig: de verkiezingen zijn niet af. We moeten de tweede ronde tussen dezelfde kandidaten herhalen en de Oekraïners een kans geven een vrije keuze te maken", zei hij. "Als we de eerlijkheid van de procedure veilig stellen, kunnen we er zeker van zijn dat de democatie heeft gewonnen", aldus Kwasniewski.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief