Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aanslagen eisen veel levens in Bagdad

3 dec 04

Twee aanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben vrijdag zeker 26 levens geëist. Tientallen andere Irakezen raakten gewond door de twee incidenten die met een tussenpoze van twee uur in de miljoenenstad plaatshadden, meldden Iraakse en internationale media. De meestgezochte terrorist van Irak, Abu Musab al-Zarqawi, heeft de verantwoordelijkheid voor beide aanslagen opgeëist.

Gewapende mannen vielen vrijdagochtend vroeg rond 05.00 uur het politiebureau Seydiya aan in de wijk al-Amel. Twaalf agenten overleefden de actie in commandostijl niet. Vijf politiemensen raakten gewond. De post werd van alle kanten aangevallen, aldus oogetuigen.

"Ik zag gewapende mannen schieten op het bureau terwijl ze dekking zochten achter vuilnisbakken en zag de politie vluchten", aldus een ooggetuige. Andere wijkbewoners verklaarden dat het vuurgevecht ongeveer een uur duurde en dat de politiepost vanaf daken onder vuur werd genomen. De muren van het pand zitten vol kogelgaten en de omgeving ligt bezaaid met patroonhulzen. Twee politieauto's zijn uitgebrand.

De aanvallers gebruikten ook mortiergranaten bij de aanval waarbij 51 gedetineerden uit politiecellen zouden zijn bevrijd. Agenten die het treffen hadden overleefd, verklaarden dat naderhand.

In het noorden van de stad vonden vrijdag minstens veertien mensen de dood door een autobom. De zelfmoordaanslag had plaats niet ver van een sjiitische moskee in de drukbevolkte soennitische wijk Aadhamiya. Negentien mensen zouden verwondingen hebben opgelopen door de klap.

Volgens wijkbewoners zou het gebedshuis dat luistert naar de naam Hamid al-Alwan in brand zijn gevlogen na twee explosies. De eerste ontploffing zou zich voor hebben gedaan tijdens de dienst voor het ochtendgebed. Tijdens de reddingswerkzaamheden ging een tweede explosief af.

Het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken brengt beide aanslagen in verband met de verkiezingen die eind januari in het land gehouden zouden moeten worden. "De aanval maakt deel uit van een strategie van toenemende terreuraanvallen met het doel de komende algemene verkiezingen te verhinderen", aldus een zegsman van het departement.

(Bron: ANP/Reuters/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief