Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Ook autochtonen laten inburgeren'

4 dec 04

De inburgeringsplicht moet gelden voor iedereen die minder dan acht jaar onderwijs heeft gehad, en niet alleen voor allochtonen.

Dat staat in een advies een dat de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken onlangs aan minister Verdonk van Integratie uitbracht. Zij neemt dit punt over en bespreekt het vandaag in de ministerraad.

De adviescommissie vindt het discrimerend om alleen allochtonen een inburgeringsexamen te laten afleggen. Daarom zouden ook Nederlanders met een minimale opleiding eraan moeten geloven.

Door gehoor te geven aan het advies kan Verdonk vasthouden aan haar streven om eerste-generatie allochtonen die slecht Nederlands spreken op cursus te sturen. Dat stuitte op veel verzet.

Verdonk komt hiermee wel terug op haar eerdere standpunt, dat het niet discriminerend is om migranten anders te behandelen, omdat ze elders zijn geboren. "Onderscheid mag wel worden gemaakt indien er sprake is van ongelijke gevallen", zei zij in juni.

Door de leerplicht is bijna iedere Nederlander acht jaar naar school gegaan. In 1901 werd een leerplichtperiode van zes jaar ingevoerd. In 1969 werd die met drie jaar verlengd en in 1975 nog eens met een jaar. Dat betekent dat iedere Nederlander tussen de zes en zestien naar school moet.

Sinds 1994 is een onderdeel aan de leerplichtwet toegevoegd waardoor ook mensen van boven de zestien nog gedeeltelijk leerplichtig zijn.

(Bron: Nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief