Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Pakistaans leger is spoor Bin Laden bijster

6 dec 04

Het Pakistaanse leger zit bij de jacht op de terroristenleider Osama Bin Laden op een dood spoor. Dat erkent de Pakistaanse president Musharraf in een interview dat in de zondageditie van de Amerikaanse krant The Washington Post is gepubliceerd.

Musharraf zegt dat de militairen die in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan naar Bin Laden zoeken, niet over recente informatie over de mogelijke verblijfplaats van de al-Qaeda-leider en zijn vertrouwelingen beschikken. "Hij leeft, maar we weten niet waar hij is", aldus de Pakistaanse president.

Musharraf stelt dat het voor een groot deel ook de verantwoordelijkheid van de Verenigde Staten is, dat Bin Laden nog op vrije voeten verkeert. "De door de Amerikanen geleide coalitie heeft niet genoeg troepen in Afghanistan, daardoor zijn leemten ontstaan."

Hij adviseert de Amerikanen en hun bondgenoten meer energie te steken in het opleiden en uitbreiden van het Afghaanse leger. De Afghaanse militairen kunnen dan worden ingezet op plaatsen waar de Amerikanen en hun partners van ISAF (de Internationale Stabilisatiemacht in Afghanistan) niet zijn vertegenwoordigd.

Volgens Musharraf wordt de strijd tegen al-Qaeda ook bemoeilijkt doordat onduidelijk is welke militante groepen in de regio onder de paraplu van al-Qaeda vallen.

Musharraf sprak zaterdag in Washington met zijn Amerikaanse collega Bush. Bij die gelegenheid complimenteerde Bush Musharraf voor zijn inspanningen in de strijd tegen het terrorisme.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief