Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verzet Irak zaait dood en verderf

6 dec 04

Opstandelingen in Irak hebben afgelopen weekeinde tientallen Irakezen gedood die zij beschuldigen van collaboratie met de Amerikaanse strijdkrachten. Doelwit waren zowel militairen als burgers.

In de buurt van de stad Tikrit, ten noorden van de hoofdstad Bagdad, kwamen zondag zeker zeventien burgers om die voor een Amerikaans bedrijf werkten. Dertien personen raakten gewond. Mannen in twee open auto's beschoten de Iraakse arbeiders toen die werden afgezet op hun werkplek.

De slachtoffers waren in dienst van het bedrijf Bushmaster Inc, dat is betrokken bij het opruimen van wapens en explosieven. Zaterdag waren zeker vijftien mensen gedood door twee aanslagen met autobommen bij een politiebureau in de buurt van de 'groene zone', het zwaarbewaakte deel van Bagdad, waar de Amerikanen en de interim-regering hun hoofdkwartieren hebben.

Onder de doden zijn vier politiemensen. Nog eens vijftig personen raakten gewond. Zeker drie medewerkers van de Iraakse Nationale Garde kwamen om door een aanslag met een autobom in de stad Baiji, in het noorden van het land. Onder de doden is een lokale commandant van de gardisten. Zeker veertien personen raakten door de actie gewond.

De opstandelingen richtten hun vizier ook op de Amerikanen zelf. Bij een aanval op de Amerikaaanse troepenmacht in de Noord-Iraakse stad Mosul werden twee militairen gedood en vier anderen raakten gewond. In Bagdad kwam een Amerikaanse soldaat om toen een explosief op de weg ontplofte. Een andere Amerikaanse militair werd gedood door een bom bij de noordelijke stad Baquba.

Bij Mosul bracht een zelfmoordenaar zeker zeven Koerdische strijders om het leven. De man blies zichzelf in zijn auto op, naast de bus waarin de Koerden reden. Er vielen meer dan veertig gewonden. Kort na de aanslag meldden de autoriteiten zeventien doden. Volgens Koerdische autoriteiten hadden de slachtoffers banden met de PUK, een van de belangrijkste Koerdische partijen in het noorden van Irak.

De PUK steunde de Amerikaanse oorlog in Irak. Afgelopen weekeinde keerde een Brits regiment van 850 soldaten dat Amerikaanse troepen in Bagdad bijstond, terug op de eigen basis in de zuidelijke stad Basra. De soldaten waren eind oktober naar het noorden gestuurd om Amerikaanse collega's te helpen. Het regiment verloor in de missie, die in Groot-Brittannië omstreden was, vijf mensen.

(Bron: ANP/Reuters/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief