Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Koopkracht minima valt lager uit

7 dec 04

De koopkracht van de minima gaat volgend jaar met 0,5 procent omlaag in plaats van met 0,25 procent. Dat staat in een brief die minister De Geus van Sociale Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ook voor veel andere inkomensgroepen PAKT de koopkracht volgend jaar slechter uit dan eerder was voorzien.

De inkomensdaling is het gevolg van de hogere ziektekostenpremies. Bij het opstellen van zijn begroting in september ging De Geus er nog van uit dat de particuliere ziektekostenpremies in 2005 met 4,5 procent zouden stijgen. Inmiddels verwacht de minister dat deze premies met 8 procent zullen toenemen. De nominale ziekenfondspremie komt volgend jaar gemiddeld 17 euro hoger uit dan eerder geraamd.

Gepensioneerden met alleen AOW en sociale minima met kinderen leveren hierdoor een half in plaats van een kwart procent in. Ook alleenstaanden op het minimum gaan er een kwart procent op achteruit: van 1,5 naar 1,75 procent. Maar ook tweemaal modaal krijgt te maken met een kwart procent minder koopkracht: 1,5 in plaats van 1,25 procent.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief