Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

DNA-onderzoek wijst naar nieuwe verdachte zaak-Nienke

9 dec 04

Justitie in Rotterdam gaat proberen de man die door het hof is veroordeeld voor de moord op het Schiedamse meisje Nienke Kleiss, vrij te krijgen. Nieuw DNA-onderzoek wijst uit dat niet de veroordeelde C.B., maar een 25-jarige man uit Hoek van Holland verantwoordelijk zou zijn voor de moord op het 10-jarig meisje en de mishandeling van haar vriendje Maikel op 22 juni 2000.

Volgens justitie wijst het resultaat van het DNA-onderzoek met een "vrij grote mate van zekerheid" in de richting van W.H.. Hij werd in juli aangehouden in verband met twee andere zedenzaken en bekende ook de moord op Nienke en de mishandeling van Maikel. Volgens justitie is het DNA ook vergeleken met dat van B., maar daar werd geen overeenkomst gevonden.

Met eerder DNA-onderzoek in de zaak-Nienke kon betrokkenheid van beide mannen niet worden aangetoond, maar ook niet worden uitgesloten. De toen onderzochte sporen kwamen van het lichaam van Nienke.

Volgens justitie is nu een DNA-spoor onderzocht dat eerder al is gevonden op een voorwerp op de plaats van het misdrijf. Dankzij nieuwe technieken kon duidelijk worden bij wie dat DNA hoort.

Justitie heropende naar aanleiding van de bekentenis van H. het onderzoek naar de moord. De afgelopen tijd deed justitie regelmatig getuigenoproepen. Zo werden via de post folders verspreid, hingen er flyers in het openbaar vervoer en kregen alle deelnemers van een fietsvierdaagse in het Beatrixpark, waar de moord en de mishandeling gebeurden, een brief. De moord op Nienke kwam ook ter sprake in het tv-programma Opsporing Verzocht.

Volgens J. Taekema, een van de advocaten van C.B., heeft het nieuwe DNA-onderzoek, "zeker in combinatie met het eerdere onderzoek" een "volledige match" met het genetisch profiel van W.H. opgeleverd. Daarmee wordt B. definitief vrijgepleit.

De raadsman vindt dat het Openbaar Ministerie met de uitslag van het nieuwe DNA-onderzoek in de hand kleur moet bekennen en "niet langer zo voorzichtig moet zijn". Volgens Taekema kan het OM zijn cliënt B. met steun van de minister van Justitie op zeer korte termijn op vrije voeten stellen. De raadsman wacht nog op uitsluitsel daarover.

Het OM kan besluiten de beslissing aan de Hoge Raad te laten. In dat geval overweegt Taekema een kort geding aan te spannen om de vrijlating van B. te bespoedigen. In een donderdagmiddag uitgegeven persverklaring stelt Taekema's confrère Spong het scherper: hij heeft de officier van justitie verzocht B. vrijdag nog in vrijheid te stellen. Als dat verzoek niet wordt gehonoreerd voor vrijdag 12.00 uur, volgt een kort geding, aldus Spong.

Donderdagmiddag hebben Taekema en Spong bij de Hoge Raad een verzoek tot herziening van de zaak-B. ingediend. Deze herzieningsprocedure moet volgen om de eerdere veroordeling van B. formeel ongedaan te maken en om te zetten in een vrijspraak. Pas daarna kan een schadevergoedingsprocedure in gang worden gezet.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief