Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Afscheid in stijl van prins Bernhard

11 dec 04

Prins Bernhard is zaterdag bijgezet in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. De kist met zijn stoffelijk overschot wordt over enkele dagen naast die van prinses Juliana geplaatst, in het nieuwe deel van de kelder. De prins overleed woensdag 1 december op 93-jarige leeftijd.

Koningin Beatrix, de prinsessen Irene, Margriet en Christina, en mr. Pieter van Vollenhoven begeleidden de prins onder de klanken van The Last Post tot in de grafkelder. Op de kist rustte een witte anjer, een leven lang het symbool van Bernhard.

In aanwezigheid van 1900 genodigden namen de leden van de koninklijke familie afscheid van prins Bernhard. Voorganger in de anderhalf uur durende dienst in de Nieuwe Kerk was ds. C. ter Linden, die ook de uitvaartdienst van prins Claus leidde en prins Willem-Alexander en prinses Máxima voor de kerk in de echt verbond. De kerk was versierd met duizenden voornamelijk witte bloemen: chrysanten, rozen, anjers en fresia's.

Ter Linden ging in zijn preek vooral in op de liefde en trouw die de prins zijn familie en vrienden betoonde. Vooral in de laatste fase van zijn leven "steeg hij daarin boven zichzelf uit", aldus de predikant. Hij stond ook stil bij Bernhards andere 'wapenfeiten': diens rol in de Tweede Wereldoorlog, zijn inzet voor de Nederlandse economie en het elan waarmee de prins zich inzette voor de natuurbescherming.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief