Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Iraakse soennitische partij doet mee aan verkiezing

12 dec 04

De belangrijkste soennitische partij in Irak, de Iraakse Islamitische Partij (IIP), doet mee aan de verkiezingen. De kieslijst van de IIP is zaterdag openbaargemaakt. Ook enkele andere partijen waaronder de communisten maakten hun kandidaten bekend.

De IIP heeft op de lijst 275 kandidaten staan, aldus een document van de kiescommissie. De IIP doet mee ondanks oproepen van een aantal soennitische religieuze leiders om de stembusgang te boycotten. Bovendien dreigen rebellen iedereen die meedoet aan de verkiezing te doden. Naast de IIP doet zeker nog een soennitische partij mee, de Nationale Democratische Partij.

De communisten, de oudste politieke partij van Irak, hebben eveneens 275 kandidaten ingeschreven. Die zijn afkomstig uit verschillende etnische en religieuze groepen. De communisten doen mee onder de naam Unie van het Volk, zei partijsecretaris Hamid Majid Mussa tegen de krant al-Madaa. Wie de leider wordt van de groepering is niet bekendgemaakt.

Eerder deze week kwamen de belangrijkste sjiitische partijen al met een gezamenlijke kieslijst onder de naam Verenigde Iraakse Alliantie. Die bestaat uit 22 partijen waaronder de Dawa en de Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak. De alliantie heeft de zegen van Ali al-Sistani, de belangrijkste religieuze leider van de sjiieten. Op 30 januari wordt een Nationaal Assemblee van 275 zetels gekozen.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief