Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Excuses PLO-leider Abbas voor Koeweit

12 dec 04

PLO-leider Mahmoud Abbas heeft zondag zijn excuses aangeboden aan Koeweit voor de steun van zijn organisatie aan de Iraakse invasie in dat land in 1990. Abbas brengt dit weekeinde een bezoek aan het emiraat, dat veertien jaar geleden alle betrekkingen met de PLO bevroor.

"We bieden Koeweit en het Koeweitse volk onze verontschuldigingen aan", verklaarde Abbas tegen journalisten in Koeweit-Stad. De vorige maand overleden PLO-leider Yasser Arafat schaarde zich tijdens de Golfcrisis van 1990 achter de Iraakse leider Saddam Hussein, wiens leger Koeweit onder de voet had gelopen.

Koeweit eiste naderhand excuses van Arafat, maar liet zaterdag weten die eis te hebben laten varen na diens dood. Premier Sabah al-Ahmad zei Abbas en zijn delegatie zonder voorwaarden te zullen verwelkomen.

Abbas heeft verder de Verenigde Naties opgeroepen te helpen bij de Palestijnse verkiezingen op 9 januari. Dat heeft een naaste medewerker van Abbas zondag in de Jordaanse hoofdstad Amman gezegd.

De PLO-leider en de Palestijnse premier Ahmed Qurei hadden in Amman een ontmoeting met VN-gezant voor het Midden-Oosten, Roed-Larsen. Ze vroegen de VN om ,,de Palestijnen te steunen bij de verkiezingen en druk uit te oefenen op Israël om te garanderen dat de kiezers vrijelijk hun stem kunnen uitbrengen'', aldus de functionaris.

Abbas en Qurei zijn de belangrijkste kandidaten voor de presidentsverkiezingen in januari. Dan wordt een opvolger gekozen wordt voor Yasser Arafat die vorige maand overleed. Als blijk van goede wil met het oog op de Palestijnse verkiezingen heeft het Israëlische kabinet besloten tientallen Palestijnse gedetineerden vrij te laten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief