Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer: speciale naturalisatiedag nieuwkomers

13 dec 04

Het verkrijgen van het Nederlanderschap moet meer allure krijgen. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Op één speciale dag per jaar - de 'naturalisatiedag' - zouden vreemdelingen na inburgering hun Nederlands paspoort kunnen ontvangen.

Nederland springt nu in de ogen van de Kamerleden wat te nonchalant om met de daadwerkelijke afgifte van het paspoort. CDA-Kamerlid Sterk vergelijkt de huidige procedure met het afhalen van een parkeervergunning. "We willen dat het belangrijk is en vinden het belangrijk. Dan moet je het paspoort niet per post sturen of door een loket geven", stelde Kamerlid Visser (VVD) maandag op Radio 1.

Visser pleit voor een plechtige uitreiking van het paspoort aan de nieuwkomers eens per jaar door de burgemeester. Een geschikte dag hiervoor lijkt hem Koninginnedag. De Kamerleden Nawijn (LPF) en Sterk zijn het met hem eens dat de bemachtiging van het Nederlandschap met een "burgerschapsceremonie op een bijzondere manier aangekleed" moet worden.

l een paar jaar praat de Kamer met minister Verdonk van Vreemdelingenzaken over deze aanpak. "Verdonk stond er toen sympathiek tegenover en heeft toegezegd dat het er zou komen", aldus Nawijn. Omdat aan het burgerschap ook het kiesrecht kleeft, wil Sterk van de minister weten of één naturalisatiedag per jaar juridisch gezien mogelijk is.

De naturalisatiedag is geen nieuw idee. Een aantal andere landen kennen deze dag al om nieuwe medelanders officieel te verwelkomen. Zo heeft Australië zijn 'National Australia Day' en houdt ook Canada jaarlijks een dergelijke ceremonie. De Tweede Kamer debateert maandag met Verdonk over het integratiebeleid in de begroting van Justitie voor 2005.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief