Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Doden door zelfmoordaanslag Bagdad

13 dec 04

Een aanslag met een autobom in het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft maandagochtend zeker zeven personen het leven gekost. De aanval op een militaire controlepost kwam precies een jaar na de arrestatie van dictator Saddam Hoessein.

Ten minste zeventien peronen raakten gewond, aldus medici van een Iraaks ziekenhuis. Velen van hen zijn er ernstig aan toe. Onder de slachtoffers van de zelfmoordaanslag zijn volgens een legerwoordvoerder geen Amerikanen. Met een verklaring op internet heeft de groep van de Jordaanseterrorist al-Zarqawi de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

De krachtige explosie deed zich voor bij een controlepost die toegang geeft tot de Groene Zone. In dit zwaarbeveiligde gebied zijn de kantoren van de Iraakse autoriteiten, de Amerikanen en diverse buitenlandse vertegenwoordigingen gevestigd.

De aanslag vond plaats om 09.00 uur (lokale tijd), een moment waarop veel Irakezen voor het checkpoint in de rij stonden om binnen de zone aan het werk te gaan. Meerdere auto's werden verwoest toen de zelfmoordterrorist zich in zijn auto opblies. Een Amerikaanse legerofficier omschreef de plek van de aanslag als "echt afschuwelijk". Boven het gebied hing een dikke zwarte rookwolk en vlogen helikopters.

Aan het begin van de middag vuurden opstandelingen tweemaal een mortiergranaat af op het terrein. Een derde granaat kwam neer op het terrein van een nabijgelegen hotel. Vooralsnog zijn er geen berichten over slachtoffers of schade.

Maandag is de eerste verjaardag van de arrestatie van Saddam Hoessein door Amerikaanse militairen. Hij was op dat moment bijna acht maanden voortvluchtig geweest. De Amerikaanse president Bush had gehoopt dat de arrestatie tot meer rust zou leiden, maar sindsdien hebben zijn aanhangers onder de soennitische Irakezen hun guerrilla-activiteiten juist opgevoerd.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief