Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Brinkhorst wil gesprek met Hirsi Ali

14 dec 04

Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil zijn omstreden uitlatingen over de film Submission toelichten aan VVD-Kamerlid Hirsi Ali. Volgens Brinkhorst zijn ze "niet in haar richting bedoeld". Wel wilde de D66-bewindsman "de manier waarop in Nederland wordt gediscussieerd bekritiseren."

Brinkhorst wil via VVD-fractievoorzitter Van Aartsen in contact komen met Hirsi Ali, die na bedreigingen is ondergedoken. Van Aartsen en voorzitter Weisglas van de Tweede Kamer hadden dinsdag kritiek op Brinkhorst, die in een interview met Vrij Nederland deze week zegt het "onverstandig" te vinden dat het VVD-Kamerlid de film Submission heeft gemaakt.

Van Aartsen bleek dinsdag zeer ongelukkig met de uitlatingen van Brinkhorst die volgens hem "eigenlijk niet kunnen en beter niet gedaan hadden kunnen worden". Volgens Van Aartsen, fractievoorzitter van Hirsi Ali, heeft Brinkhorst niet het recht om de motieven en argumenten van Hirsi Ali zo te bekritiseren. "Wie aan Ayaan komt, komt aan ons", aldus Van Aartsen. Volgens hem heeft Hirsi Ali met haar film Submission niemand beledigd en moet niemand gaan "hakken op een Tweede-Kamerlid". Van Aartsen zei dat hij dinsdag met Brinkhorst had gebeld.

Kamervoorzitter Weisglas zei dat het in het algemeen niet aan een minister is de Tweede Kamer te bekritiseren. Hij wil niet inhoudelijk ingaan op de uitlatingen van de minister. Wel wijst de Kamervoorzitter erop dat het "juist nu nauw luistert" hoe politici zich uiten, "gezien de omstandigheden waaronder enkele Kamerleden moeten functioneren".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief