Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wilders keert terug in Kamer

16 dec 04

Geert Wilders keert donderdag weer terug in de Tweede Kamer. Het ondergedoken Kamerlid is door het kabinet gerustgesteld over zijn eigen veiligheid en die van zijn sympathisanten. Dat is het resultaat van het overleg dat Wilders voerde met de ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken. Eerder op de dag sprak hij al met premier Balkenende over zijn veiligheidssituatie. Volgens Wilders was dat een prettig gesprek.

Over de precieze inhoud van de gesprekken tussen Geert Wilders en het kabinet worden geen mededelingen gedaan. Over het gesprek tussen Wilders, Donner en Remkes zeiden alle partijen dat het "bevredigend" verliep.

Het Kamerlid stapte drie maanden geleden uit de VVD en begon voor zichzelf. Hij komt niet meer naar de Kamer uit onvrede over de manier waarop het kabinet zijn belangen behartigt.

De voormalige VVD'er wordt bedreigd en daarom zwaar beveiligd. Hij zegt belemmerd te worden in de oprichting van zijn eigen partij. Ook zouden veiligheidsdiensten sympathisanten van Wilders hebben gewaarschuwd voor de risico's die zij lopen als ze zich bij Wilders aansluiten.

Wilders wil vooral de garantie dat hij niet wordt tegengewerkt bij de vorming van een politieke partij. Daarnaast verwacht hij van Donner dat hij de uitspraak terugneemt dat beveiliging een statussymbool dreigt te worden.

Het kabinet bestrijdt dat aanhangers van Wilders geadviseerd is om Wilders te mijden. Ook zou het Kamerlid gewoon aan het werk kunnen in de Tweede Kamer als hij dat wil.

VVD-Kamerlid Hirsi Ali heeft volgende maand een onderhoud met minister Brinkhorst van Economische Zaken. De bewindsman wil graag met haar praten over de ophef die is ontstaan over zijn uitspraken in het blad Vrij Nederland.

Brinkhorst noemde het in een interview onverstandig van Hirsi Ali om met Theo van Gogh de film Submission te maken. Hij vond het begrijpelijk dat daarover onder moslims opwinding is ontstaan.

Het gesprek vindt in januari plaats. De minister wil duidelijk maken dat hij de VVD'ster niet persoonlijk heeft willen aanvallen. Hij is echter niet van plan iets van zijn woorden terug te nemen.

(Bron: Nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief