Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Honderd vermiste toeristen terecht

1 jan 05

Ruim honderd Europese toeristen die werden vermist na de zeebeving in Azië zijn weer terecht. Een week na de ramp zijn de Belgische en Poolse autoriteiten erin geslaagd de vermisten op te sporen.

Het gaat om 48 Belgen die werden vermist in Thailand en Sri Lanka, en zestig Polen die in Thailand op vakantie waren. In totaal worden er nu nog 167 Belgen vermist. Polen telt nu 41 vermisten. De regering in Warschau gaat ervan uit dat zij zijn overleden.

Het totaal aantal buitenlanders dat na de zeeramp dood is of wordt vermist staat nu op bijna 8000. Vooral Zweden is met 60 doden en ruim 3500 vermisten zwaar getroffen. Duitsland telt 34 doden en duizend vermisten. In Nederland zijn zes doden te betreuren, zeker dertig landgenoten zijn nog spoorloos.

Het officiële dodental in heel Azië is opgelopen tot ruim 126.000. In Indonesië zijn 80.000 doden geteld. In Thailand staat het dodental op 4500, en in India op bijna 13.000. De regering in New Delhi verhoogde het aantal personen dat zeker of vrijwel zeker is omgekomen, met enkele duizenden, nadat was gebleken dat er op de Andamanen en Nicobaren meer slachtoffers zijn gevallen dan gedacht.

Ook het dodental in Sri Lanka ligt waarschijnlijk veel hoger dan de 28.000 die officieel zijn opgegeven. Vanochtend liet de regering weten dat bijna 14.000 mensen worden vermist. Eerder was gemeld dat 5000 Sri-Lankanen werden vermist.

Amerikaanse overheidsinstanties hangen volgende week de vlag halfstok ter nagedachtenis van de slachtoffers van de zeebeving in Azië. Dat heeft president Bush meegedeeld tijdens zijn wekelijkse radiotoespraak. Bij de ramp zijn 15 Amerikanen om het leven gekomen.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief