Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Meer dan 145.000 doden door vloedgolf

3 jan 05

Het dodental als gevolg van de vloedgolf in Azië is de 145.000 gepasseerd. Indonesië, het zwaarst getroffen land, telt meer dan 95.000 doden. Dat hebben regeringen en gezondheidsdiensten meegedeeld. Op Sri Lanka zijn zeker 30.000 mensen dood.

In Thailand zijn 5000 mensen omgekomen door de tsunami, maar dat aantal kan volgens de regering oplopen tot 10.000. Er zijn nog vele duizenden vermisten. De Verenigde Naties vrezen dat het totale dodental nog zal oplopen tot 150.000.

Sumatra
Reddingswerkers op Sumatra gaan stoppen met de zoektocht naar overlevenden van de tsunami, een week geleden. De kans dat nog iemand levend uit het puin wordt gehaald, is nihil. De laatste overlevende werd vrijdag gevonden toen medewerkers van het Rode Kruis een man om hulp hoorden roepen in het puin in de zeer zwaar getroffen regionale hoofdstad Banda Atjeh.

"Er is na zeven dagen niet veel kans meer dat we nog overlevenden vinden", maakte het hoofd van het Indonesische reddingsteam Lamsar Sipahutar bekend. "We staan op het punt de zoektocht te staken. Wie die de aardbeving heeft overleefd, is waarschijnlijk door de tsunami's omgekomen."

Cholera
Op een eilandje vlak voor de kust van Atjeh zijn tien toeristen teruggevonden, onder wie ten minste één Nederlander. Een Britse toerist uit de geredde groep zegt dat zij na de ramp zijn opgevangen door de plaatselijke bevolking. Het dagblad The Jakarta Post berichtte dit vandaag zonder te melden wanneer de toeristen op het eilandje zijn gevonden.

Intussen vechten hulpverleners op Atjeh tegen de klok. Voor veel mensen dreigt de hulp te laat te komen. Duizenden inwoners kunnen binnen enkele dagen overlijden als ze niet onmiddellijk schoon water, voedsel en medische zorg krijgen. Volgens Indonesische media zijn inmiddels honderden mensen met cholera besmet.

Olifanten
Een aantal dakloos geworden inwoners van Atjeh is ondergebracht in vluchtelingenkampen. Met helikopters worden medisch personeel en hulpgoederen van transportschepen naar het vasteland gebracht. In het grotendeels verwoeste Banda Atjeh worden olifanten ingezet bij het puinruimen. Ook in Thailand worden olifanten ingezet om puin te ruimen in gebieden die te nat zijn voor machines.

De internationale hulp komt langzaam op gang. Hulpverleners worden met name in Sri Lanka gehinderd door zware regenval en overstromingen. Het Pentagon stuurt 1500 mariniers en twintig helikopters naar Sri Lanka. In Thailand is het tekort aan reddingwerkers zo groot dat de autoriteiten aan kortgestraften hebben gevraagd te helpen bij het bergen van lichamen.

Nederlanders
Zeker zes Nederlanders zijn omgekomen, vijf in Thailand en één in Sri Lanka. Over het lot van een kleine vierhonderd Nederlanders die gedurende de ramp in de getroffen gebieden zijn geweest, bestaat nog onduidelijkheid.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief