Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veertig Nederlandse vermisten

3 jan 05

In Thailand worden 40 Nederlanders officieel vermist. Dat zegt de Nederlandse ambassadeur in Thailand, Pieter Marres. Hij maakt zich grote zorgen over hen.

De 40 Nederlanders waren ten tijde van de zeebeving in het rampgebied aanwezig. Ooggetuigen hebben gezien dat een aantal van hen op het strand was en de vloedgolf over zich heenkreeg. Daarna is er geen contact meer met deze personen geweest. Bij de zeebeving kwamen zeker zes Nederlanders om, vijf in Thailand en één in Sri Lanka. In Thailand liggen nog zestien Nederlanders in ziekenhuizen.

Over het lot van zo'n 200 Nederlanders die gedurende de ramp in Azië waren, bestaat nog onduidelijkheid, aldus Marres. Hij is positief over de hulpverlening in het getroffen land. Iedereen doet wat hij kan, zo zegt hij.

In tegenstelling tot de ambassadeur vinden veel Nederlanders in het gebied dat de hulpverlening erg tekort schiet. Mensen moeten vaak zelf op onderzoek uit en in veel gevallen weten zij meer dan de ANWB of de ambassade zelf. Daarbij zijn er soms taalproblemen omdat niet al het personeel van de ambassade goed Engels spreekt.

Buitenlanders die naar familie op zoek zijn, worden inmiddels door de Thaise politie weggestuurd van de plekken waar de lijken zijn neergelegd. De maatregel moet de talloze forensische experts de ruimte geven hun werk te doen.

De PvdA heeft de Westerse landen opgeroepen om de ergst getroffen landen een deel van hun schuld kwijt te schelden. Kamerlid Koenders vindt dat Nederland daarin het voortouw moet nemen. Het gaat dan vooral om Sri Lanka, Indonesië en India.

Ook het CDA ziet wel iets in schuldenverlichting. CDA-Kamerlid Ferrier vindt echter dat niet alle landen over één kam moeten worden geschoren. Eventuele kwijtschelding zou per land kunnen verschillen, zegt Ferrier.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief