Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lijst niet-traceerbare Nederlanders slinkt

4 jan 05

De lijst met niet-traceerbare Nederlanders in de rampregio in Azië is dinsdag verder geslonken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dinsdagmiddag dat er nog 150 personen op deze lijst staan. Maandag waren dat er nog ruim tweehonderd en vorige week nog vijfhonderd.

Ruim dertig Nederlanders staan nog te boek als vermist. Het gaat dan om mensen die zich op tweede kerstdag in het latere rampgebied bevonden. Het officiële aantal Nederlandse doden ligt op zes. Buitenlandse Zaken houdt er ernstig rekening mee dat het aantal doden en vermisten de komende tijd nog zal stijgen.

Op de lijst van niet-traceerbaren staan allerlei Nederlanders, die mogelijk in de regio waren toen de natuurramp gebeurde. De lijst slinkt de laatste dagen snel. Er staan ook mensen op die al jaren in Thailand wonen en geen contact meer hebben met familie in Nederland. Ook komen er rugzaktoeristen op voor van wie de ouders niet wisten waar ze op tweede kerstdag in Zuidoost Azië waren.

Volgens Buitenlandse Zaken heeft het weinig zin extra hulpverleners of militairen naar het gebied te sturen, omdat het er al overvol met hulpverleners is. Wel neemt het departement afstand van een oproep van Artsen zonder Grenzen dinsdag om maar te stoppen met het geven van geld. Volgens het partement is er inderdaad genoeg geld voor de noodhulp, maar blijft er nog heel veel nodig voor de wederopbouw in landen als Indonesië, Sri Lanka, Thailand en India.

Minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking woont donderdag de internationale donorconferentie in Jakarta in Indonesië bij. De donorconferentie wordt gehouden op initiatief van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono en is gericht op coördinatie van de hulp, wederopbouw en bespreking van een waarschuwingssysteem voor zeebevingen. Deelnemers zijn ASEAN-landen en grote donoren, waaronder VS, EU, Japan, Canada en Australië.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief