Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Remkes weerspreekt kritiek

5 jan 05

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken is vandaag naar het Thaise eiland Phuket afgereisd. Hij vindt dat hij zijn gezicht niet eerder had moeten laten zien op het vakantie-eiland. "Een loslopende minister hier heeft geen toegevoegde waarde", zei hij na aankomst.

De politiek viel deze week over Remkes heen omdat hij zich nog niet had laten zien op Phuket, terwijl hij sinds tweede kerstdag in Thailand op vakantie is. Remkes noemde de ophef "hypeachtig''. Hij hoorde naar eigen zeggen maandagavond van de rel, toen had hij zijn beslissing om woensdag te gaan al genomen.

De indruk dat hij pas besloot naar Phuket te reizen nadat de Tweede Kamer daarom had geroepen, is niet terecht, zei Remkes tegenover de verzamelde pers op het eiland. Hij had halverwege de dag al laten weten dat hij zou gaan. Door een misverstand op het departement is dat bericht pas later die dag bij de juiste persoon terechtgekomen.

Ook de suggestie dat Remkes niet gestoord wenste te worden en onbereikbaar was, is "onzin". Hij heeft steeds contact gehouden met zijn medewerkers en had continu zijn mobiele telefoon bij zich. Hij wilde alleen niet gestoord worden door de media.

Remkes stond op tweede kerstdag op het vliegveld van Bangkok te wachten op zijn verbinding naar zijn vakantieoord Koh Samui, toen hij hoorde van "het gigantische noodlot dat dit deel van de wereld heeft getroffen". De gevolgen waren toen nog niet te overzien. Hij heeft het nieuws op de voet gevolgd en wist uit ervaring dat hulpverleners op de plek des onheils hun werk moeten kunnen doen. "Die loop je heel gemakkelijk voor de voeten."

De reden om nu wel te komen is de aanwezigheid van mensen van het rampenidentificatieteam (RIT) in Phuket en de komst van KLPD-baas P. van Zunderd. Die vallen beiden onder Remkes. De Tweede Kamer, waaronder Remkes' eigen VVD, uitte maandag harde kritiek op de minister.

Opiniepeiler Maurice de Hond wees uit dat acht op de tien Nederlanders de handelwijze van Remkes afkeuren. Het bezoek van de bewindsman aan Phuket komt volgens 44 procent te laat en de helft van de geënquêteerden vindt dat Remkes moet aftreden.

Remkes kreeg woendag wel steun van de Nederlandse ambassadeur in Thailand Pieter Marrés. Hij vindt het beter dat Remkes er nu is dan dat hij drie dagen na de ramp was gekomen.

De lijst met nog niet getraceerde Nederlanders in het rampgebied in Azië is verder geslonken naar ruim 120. Op de lijst van niet-traceerbaren staan allerlei Nederlanders, die mogelijk in de regio waren toen de natuurramp gebeurde. Vorige week stonden er nog vijfhonderd mensen te boek als niet-traceerbaar.

De lijst slinkt de laatste dagen snel. Ruim dertig Nederlanders staan nog steeds te boek als vermist. Het gaat dan om mensen van wie zeker is dat zij in het getroffen gebied waren toen de ramp zich voltrok. Het officiële aantal Nederlandse doden ligt nog op zes.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief