Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Achtste Nederlandse tsunami-dode

8 jan 05

Het aantal Nederlanders dat door de tsunami van tweede kerstdag om het leven is gekomen, is gestegen tot acht. De achtste dode is gevallen in Thailand, meldt Buitenlandse Zaken. In Thailand zijn zeven mensen omgekomen, in Sri Lanka één.

Ruim veertig Nederlanders die mogelijk op het moment van de tsunami in de getroffen gebieden waren, hebben nog niets van zich laten horen. Gisteren waren nog zestig mensen 'niet traceerbaar'. Veel mensen hebben zich gemeld na oproepen van premier Balkenende en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daardoor daalt de groep moeilijk traceerbaren snel.

Het aantal Nederlanders dat echt wordt vermist, staat nog steeds op ruim dertig, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. In Thaise ziekenhuizen liggen nog vijf gewonde Nederlanders: vier in Bangkok en één in Phuket. De ANWB heeft een verpleegkundige en een arts naar Thailand gestuurd om hun terugkeer voor te bereiden.

Buitenlandse Zaken houdt er serieus rekening mee dat het aantal doden en vermisten nog zal stijgen, en dat van sommige vermisten geen spoor meer zal worden gevonden.

Minister van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking maakte gisteren bekend dat Nederland het hulpbedrag voor de rampgebieden in Azië flink gaat verhogen. Voor de wederopbouw komen enkele honderden miljoenen euro's beschikbaar. De uitkering van dat bedrag wordt uitgesmeerd over vijf tot tien jaar, zo liet de minister weten.

Ook de noodhulp gaat omhoog: het blijft niet bij de huidige 30 miljoen, zei Van Ardenne. De precieze bedragen worden dinsdag bekendgemaakt, op een donorconferentie in Genève.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief