Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mahmoud Abbas wint Palestijnse verkiezingen

9 jan 05

De Palestijnen hebben zondag met overweldigende meerderheid Mahmoud Abbas tot opvolger gekozen voor de op 11 november overleden president Yasser Arafat. Abbas verklaarde zondagavond de winnaar te zijn.

Volgens schattingen van de Palestijnse autoriteiten heeft tweederde van de stemgerechtigden hun stem uitgebracht en tweederde van hen koos volgens peilingen voor Abbas. De uitslag is nog niet officieel. Abbas' rivaal, Mustafa Barghouti, gaf zijn verlies toe, maar sprak van een overwinning voor de Palestijnse democratie.

Abbas zei zondagavond dat hij zal werken om een einde te maken aan het lijden van de Palestijnen. Hij riep militante bewegingen op hun gewapende opstand tegen de Israëlische bezetters te stoppen. Een Hamas-woordvoerder zei tegen de BBC dat zijn beweging met Abbas zal samenwerken. Aanhangers vierden in Ramallah de overweldigende verkiezingsoverwinning.

Een Israëlische regeringsfunctionaris hoopte zondagavond dat Abbas en zijn volk "het pad van het compromis en de dialoog inslaan". De nieuwe president wordt beoordeeld op zijn "woorden en daden", zei de Israëlische minister Benjamin Netanyahu van Financiën. "De Palestijnse leiding moet nu de terrorstische organisaties ontmantelen."

Shimon Peres, leider van de Arbeidspartij en tweede man in het Israëlischekabinet, sprak van "het begin van een nieuw proces". "Hij is gekozen door een grote meerderheid en we moeten hem de kans geven te slagen."

De Amerikaanse president Bush heeft Abbas steun toegezegd bij de hervormingen van het Palestijnse bestuur. Bush wil Abbas ook helpen bij het aanpakken van militante groeperingen als Hamas en de Islamitische Jihad. Hij riep Israël op de humanitaire en economische situatie in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever te verbeteren.

Abbas volgt de op 11 november overleden Yasser Arafat op. Die overleed aan een onbekende aandoening na jarenlang feitelijk te zijn belegerd door de bezettingsmacht in een kapotgeschoten pand van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah. De laatste maal dat de Palestijnen hun leider konden kiezen was negen jaar geleden.

Parlementsverkiezingen staan voor 17 juli op het programma. Zondag konden 1,8 miljoen Palestijnen hun stem uitbrengen. Zeker achthonderd buitenlandse waarnemers trokken door de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook om toezicht te houden op deze vrije verkiezingen in een onvrij land.

Volgens waarnemers zijn de verkiezingen democratisch verlopen, ondanks kinderziektes. In het bezette Oost-Jeruzalem bijvoorbeeld werden Palestijnse kiezers door Israëliërs weggestuurd bij stembureaus. De Amerikaanse waarnemer en ex-president Jimmy Carter bemiddelde tijdens de verwarring. Dat leidde er mede toe dat de Palestijnse autoriteiten besloten de stemlokalen een paar uur langer open te houden zondagavond.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief