Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ajax wil af van 'jodenimago'

10 jan 05

Ajax wil af van het joodse imago dat aan de club hangt. Een deel van de Amsterdamse aanhang gebruikt al jaren de geuzennaam joden. Als het aan voorzitter John Jaakke van Ajax ligt, komt daar een einde aan.

Jaakke zei dat zondagmiddag in zijn nieuwjaarstoespraak op Sportpark De Toekomst. "Laat ik voor alle duidelijkheid vooropstellen dat ik er geen enkele twijfel over heb dat onze aanhang geen antisemitische gevoelens of gedachten heeft", aldus Jaakke. "Echter, het roept zeker in een samenleving met de spanningen van vandaag wel dat soort gevoelens op bij anderen.

In dit geval kwetst deze affichering ook een groot deel van onze eigen aanhang. Ajax wil van dat imago af en zal daartoe het nodige ondernemen." Oud-bestuurslid en erelid Uri Coronel zal in de pogingen om de joodse associatie een halt toe te roepen een belangrijke rol spelen. Coronel, zelf joods, heeft inmiddels al met supporters gesproken.

Jaakke daarover: "We weten dat het geen gemakkelijk onderwerp is en dat het in het verleden ook is geprobeerd. Bij de supporters roept het emoties op, omdat het immers een deel van hun identiteit betreft. Het is te gemakkelijk om die gevoelens simpel weg te wuiven. Toch doen we een beroep op de supporters om voor dit beleid open te staan en mee te denken."

Volgens Jaakke is het niet langer aanvaardbaar dat joodse fans van de club thuis- maar vooral uitwedstrijden niet willen bezoeken. "De paradox dat wij zogenaamd een jodenclub zijn, maar dat joden het moeilijk vinden om onze wedstrijden te bezoeken, moet van tafel."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief