Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Misbruik Abu Ghraib was als werk cheerleaders'

14 jan 05

Het opstapelen van naakte Iraakse gevangenen in menselijke pyramides was te vergelijken met de shows van cheerleaders. Dat heeft een advocaat van de Amerikaanse gevangenisbewaarder Charles Graner, die wordt verdacht van misbruik in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis, maandag gezegd.

"Vormen cheerleaders in Amerika niet zes tot acht keer per jaar pyramides", aldus Guy Womack tegen de tienkoppige militaire jury in Fort Hood in Texas. "Is dat marteling?" Graner werd samen met vriendin Lynndie England het gezicht van de mishandelingen in de Abu Ghraib-gevangenis bij de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Graner en England verschenen breed grijnzend op foto's naast vernederde Iraakse gevangenen, die naakt op elkaar waren gestapeld of aan een ketting waren gelegd. Advocaat Womack stelde maandag, tijdens de eerste inhoudelijke behandeling van de zaak, dat het vastbinden van gevangenen een geldige methode is om ze onder controle te houden. Graner is onder meer aangeklaagd voor samenzwering om gevangenen te mishandelen.

Als hij schuldig wordt bevonden, moet hij wellicht zeventien jaar de gevangenis in. Graner verklaarde vrijdag bij de opening van het proces dat hij onschuldig is. Hij zou alleen bevelen hebben opgevolgd. De aanklagers hebben aangekondigd dat ze foto's, videobanden en andere beeldmateriaal zullen meebrengen naar de rechtbank. Ook hebben ze tien getuigen opgeroepen.

(Bron: ANP/Reuters/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief